Ik ben Ewoud Hettema (34 jr), ben zwaar slechthorend.
Ik werk nu bijna 15 jaar lang bij dezelfde bedrijf Alfa Laval Benelux BV in Breda. In het begin werkte ik als Shared Service (verkoop- en inkoopadministratie) en een jaar of 2 geleden werk ik als Marcom Support (ondersteuning van marketing).

Het is heel leuke baan en erg gezellige en leuke collega’s. Alle collega’s en mijn baas behandelden mij als hele normale persoon (dwz dat ze bijna vergeten waren dat ik slechthorend ben). Ze hielden alleen rekening mee met rustig praten en paar collega’s konden prima gebaren.

Sinds anderhalf jaar geleden is voor mijn pret en geluk verloren gegaan. In verband met reorganisatie (2 bedrijven uit Maarssen en Brussel samen onder 1 dak) was mijn bedrijf sinds anderhalf jaar geleden van Maarssen naar Breda verhuisd. Dat is natuurlijk grote klap voor mij en voor mijn collega’s.

Gelukkig betaalt mijn bedrijf tot en met 2010 goede reiskosten, t.w. E. 550,00 per maand. Dat is bedrag die ik net kan doorkomen voor benzine en deel voor mijn auto onderhoud. Na 2010 wordt speciale reiskosten vervallen en zal dalen tot max. E. 130,00 per maand. Ik rijd per dag 220 km. Dat is voor mijn financieƫl niet meer haalbaar (vooral vanaf 2010).

Langzamerhand gingen mijn leuke collega’s ook bij het bedrijf verlaten in verband met reistijd en kosten in de toekomst. Of ze werden zelfs ontslagen door dubbel banen. Ikzelf gelukkig niet, maar toch ben ik ook niet meer gelukkig bij mijn huidige baan.

Mijn chefin voorstelde dat ik uit mijn winstuitkering of 13e mnd. apart kon leggen en na 2010 die geld goed kan gebruiken voor mijn reiskosten. Dat is wel erg makkelijk gezegd dat gedaan, wij gebruikten die extra geld altijd voor ons plezier, moeten wij minder plezier doen voor mijn bedrijf? Nee, dat kan niet…

Ik ging sinds na het verhuizing meteen opzoek naar andere baan in de buurt waar ik met mijn gezin woonachtig ben. Tja… jullie raden vast al… tot en met heden is het niet gelukt. Sinds oktober kreeg ik een hulp van mijn loopbaanbegeleidster (uit Amsterdam). Ik moet totaal 8 x gesprekken met haar en dat vond ik hartstikke leuk. Het lijkt beetje op psycholoog, maar dat is niet zo… Zij stelde mij veel vragen, zoals wie ben ik, wat wil ik, etc. Na 5 gesprekken leer ik mezelf steeds beter kennen, zoals wie ben ik, wat kan ik, etc. Ik vond het heel interessant, ik besef eigenlijk niet helemaal wat ik wel nog meer kan of wie ik precies ben.

Vanaf vorige week vrijdag gaan mijn loopbaanbegeleidster en ik echt starten opzoek naar baan. Ik moet eerst zelf zoeken naar het bedrijf die ik misschien leuk vind mbv advertentie of opensollicitatie… Na het versturen van mijn sollicitatie gaat mijn loopbaanbegeleidster meteen contact opnemen om ze nog beter te overtuigen zodat ik niet te snel word afgewezen. Sinds vorige week heb ik 3 x gesolliciteerd in 1 week, best wel veel voor mij en alle 3 waren enthousiast over mij en zullen zsm mij laten weten… Afwachten dan maar…

Deel II komt er nog aan… mijn bedrijfje opgericht…