Mijn naam is Annelies en ik kom uit een Fries dorpje. Ik ben als slechthorende geboren. In mijn jeugd heb ik geen probleem gehad met mijn slechthorendheid omdat ik goed kon horen met mijn gehoorapparaat en gewoon kon praten net als iedere horende. Tot mijn 8ste ging mijn gehoor steeds achteruit, en ik had moeite op school de juf te volgen. Mijn ouders en ik hebben samen besloten dat ik naar de KNO-arts moest gaan om een CI-operatie te regelen. Op mijn 10de werd ik geopereerd aan CI. Vanaf deze tijd leerde ik met mijn CI om te gaan en omdat ik een dove vriendin had, leerde ik ook gebarentaal en liplezen wat het makkelijk maakt voor mij te communiceren. Zelf praat ik ook de Friese taal met mijn familie en vrienden. Dat gaat goed dankzij mijn CI.

Tussen 1998 en 2002 heb ik een laboratorium opleiding gevolgd en in het derde jaar kwam ik achter dat scheikunde praktijk mij erg aansprak en daarom ging ik verder studeren voor apothekersassistent. Uiteindelijk heb ik mijn diploma in 2004 behaald en ik ging werken bij een kleine apotheek in een Fries dorpje. Het is een fantastisch baan met veel afwisselend werk. Mijn collega’s weten wel over mijn geschiedenis van slechthorendheid/doofheid en dat ik met hulp van CI weer kan horen en communiceren. Ze behandelen mij als gelijkwaardig collega en ze houden rekening mee dat ik soms niet alles kan volgen.

De meeste klanten merken niet eens dat ik ‘doof met CI’ ben. Ze zijn altijd vriendelijk en mocht ik iets niet verstaan, vraag ik gewoon om herhaling of de klant schrijft iets op een papiertje. Eigenlijk kent iedereen hier elkaar wel. Dus ik weet ook vaak welke klant welke medicijnen nodig heeft.

Ik ben zeer blij met mijn baan en ik hoop nog vele jaren te mogen blijven werken!