Als slechthorende heb ik eigenlijk een verkeerde beroepskeuze gemaakt. Ik ben op het moment student journalistiek en ben al ruim vier jaar werkzaam in de audio visuele sector. Juist, audio.

Mijn gehoorbeperking is eigenlijk nooit een probleem voor mij geweest, op jongere leeftijd heb ik een hoortoestel gehad en iedereen hield rekening met je. Gedurende mijn middelbare school tijd was mijn hoortoestel gesneuveld in de wasmachine en ik werd het mikpunt van flauwe grappen over doven. Een periode van ruim acht jaar heb ik voor aan gezeten in de klas. Tot ik in 2009 journalistiek ging studeren.

Ik kon er niet meer onderuit. Ik was ondertussen ook op een leeftijd dat de pesterijen om gingen in zelfspot. Aan de andere kant was het ook van belang dat als ik iemand in de krant zet, dat met de juiste quotes gebeurt. Ik moest immers niet verantwoordelijk worden een kabinetscrisis.

In september vorig jaar begon voor mij het traject naar de documentaire Hear me out. Samen met Steffie van Rhee ben ik bezig geweest een persoonlijk verhaal van broer en zus in beeld te brengen. Het verhaal wordt bijzonder omdat broer en zus allebei doof zijn. De zus, Irene, heeft CI van harte verwelkomt. Haar broer, Sjoerd, twijfelt nog en is bang dat het mis gaat. Deze discussie is binnen de dovenwereld al zo oud als de weg naar Rome.

Voor mij begon een uitdaging. De kijkers van de documentaire bewust maken van de geluiden die door horende mensen als normaal worden beschouwd. Mijn geluk is wat mijn partner in crime Steffie niets aan haar gehoor mankeert. Alle interviews en alle gesprekken van al het geluid moest gecontroleerd worden door haar. ‘Klinkt dit goed? Volgens mij wel, wat vindt jij?’ Als Steffie positief antwoordde ging het interview verder.

Ruim tien uur aan beelden zijn er geschoten. Nu is het aan ons de taak dit terug te brengen naar een goed lopend verhaal van maximaal 25 minuten. Er wordt dus heel veel weg gegooid. Drie weken zijn we bezig geweest om alles uit te zoeken en in een lopend verhaal te veranderen. De deadline bleef ons achterna zitten. Na tien weken van filmen en monteren zijn wij klaar met de montage. Het verhaal staat als een huis en wat nu nog rest is de na bewerking van het geluid. Dit wordt gedaan door een professioneel bedrijf in Hilversum. Weer een nadeel van mijn gehoor, het moet door anderen na geluisterd worden.

Op zondag 2 juni 2013 gaat de documentaire in premiere in Utrecht. Alle informatie hier over is te vinden op onze facebookpagina. www.facebook.com/hearmeoutmovie.