Dankzij Stichting Skyway ben ik een possibilizer in drie verschillende functies geworden!

Mijn naam is Aruna Jiawon en ik ben doof. Ik woon in Houten en ik ben een alleenstaande moeder van een 6-jarige dove zoon die Ravi heet.
Omdat ik vaak gesolliciteerd heb naar een functie zonder van tevoren mijn doofheid te benoemen, was het voor mij heel moeilijk aan een baan te komen. Helaas werd ik elke keer opnieuw afgewezen, ook al liet ik duidelijk weten dat ik me verstaanbaar kon maken en dat communicatie op zoveel verschillende manieren mogelijk was, zoals met behulp van voorzieningen als tolkbemiddeling. Naar mijn CV en werkervaring werd niet gekeken, het enige wat ze zagen staan was het feit dat ik opgeschreven had dat ik doof ben. Als gevolg van deze teleurstellingen was ik drie jaar lang genoodzaakt om te werken in de horeca. Ik wilde niet nog meer moeite doen en tijd verspillen door op safe te spelen en een functie te vervullen die mij niet lag, zodat ik mijn zoon en mij kon onderhouden en zekerheid had voor onze toekomst. Een vierde jaar zag ik echter niet zitten.

Het is moeilijk voor doven en slechthorenden om een administratieve baan te vinden. In het verleden heb ik 19 jaar bij verschillende bedrijven gewerkt, samen met horende collega’s.

Helaas had ik niet genoeg geld om een betere opleiding te kunnen betalen. Toch was ik me ervan bewust dat ik ergens nog meer zou kunnen leren. Ik wist alleen niet precies wat bij mij paste……

Maar toen kondigde zich er een gloednieuw evenement aan. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik besloot een kijkje te nemen op de website van Skyway (www.yoursencity.com).

Hier ging het over een muziekevenement voor horenden en doven bij Sencity. Sencity is dé unieke manier om het maximale uit je avondje stappen te halen. Dit feest gaat verder dan alleen muziek, alle zintuigen komen bij dit feest aan bod! Door de expressieve dansers, SenseFloor, smaaksensaties, videoprojecties, lichteffecten, gebarentolken en kinky kappers wordt het muziekevenement omgebouwd tot een ware beleving. Sencity is voor zowel doven als horenden een perfecte uitgaansgelegenheid!

Ik las via Facebook en een dovenblad dat Sencity wordt georganiseerd door vrijwilligers en een local team. Ik dacht dat het alleen om jongeren ging, maar benieuwd als ik was besloot ik de directeur van Sencity, Ronald Ligtenberg, te mailen om vragen te stellen. Ook ging ik me steeds meer in deze non-profitorganisatie verdiepen. Van Ronald kreeg ik de kans om werkzaamheden uit te voeren, die ik leuk vond. In het begin werkte ik als kaartverkoper en deed ik de PR voor Sencity. De kaartverkoop en het flyeren trok mij erg aan.Ik ging het werk steeds leuker vinden en dat bleef maar doorgaan.

Naast de Sencity op zaterdag was er op vrijdag de Sencity editie voor kinderen: Sencity kids. Sencity Kids is een dag vol leuke en leerzame activiteiten waar dove, slecht horende en horende kinderen samen komen en van elkaar en anderen leren over zintuigen en zintuigprikkeling.

Toen ik Ravi voor het eerst naar Sencity Kids meenam ging hij observeren wat er allemaal gebeurde. Eenmaal thuis deed hij alles na wat hij op Sencity gezien had: ook Ravi had dus de smaak te pakken gekregen!
Ravi’s enthousiasme inspireerde mij en daarnaast gaven de collega’s van Stichting Skyway en Serhat, de signdancer mij ook inspiratie. Ik haalde van alles uit de kast om te kijken wat ik nog meer kan en ging met de projectleider van Sencity Kids, Iris Metselaar, samenwerken.

Ook las ik dat Sencity ook in verschillende landen had plaatsgevonden en dit trok mijn interesse nog meer. Ik ging me nog meer verdiepen in de organisatie. Daarnaast moest ik meteen denken aan de internationale gebaren die Ravi ook met de nichtjes van mijn broer en zusje maakte. Dit doet hij omdat ik een dove broer heb die in Duitsland woont. Hij heeft vijf dove kinderen. Mijn zusje woont in Belgie en heeft twee dove kinderen. Mijn neefjes en nichtjes hebben me ook gestimuleerd in mijn enthousiasme. Ik heb besloten om me met heel mijn hart voor de internationale landen in te zetten en te zorgen dat we samen in de gelijkheid met horenden voor muziekevenementen kunnen samenwerken.

Dit alles kan mogelijk gemaakt worden door het evenement te promoten en mensen te vertellen over Sencity en de trajecten voor de jongeren in verschillende landen. Op deze manier krijgen ze een kans om competenties en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om muziekevenementen in hun eigen landen te kunnen opzetten. Het is mijn doel om de samenwerking tussen horenden en doven mogelijk te kunnen maken.

Hoe we meer samenwerken, hoe betere possibilizers we worden.
Hoe meer subsidies we krijgen, hoe sterker we samen staan.
Dat is wat we nodig hebben om de events succesvol te maken!

Tevens biedt Sencity een kans om horenden en doven met elkaars cultuur te laten kennismaken. Het is een ideale organisatie waar je heel veel van jezelf kunt leren en jezelf kan ontwikkelen.

Stichting Skyway heeft daarnaast verschillende projecten, zoals Senself, Signway, Skyway Academy en 6DCreations.

Skyway Academy bestaat uit workshops lichaamstaal waarbinnen ik ook trainer ben geworden. Lichaamstaal is een samenspel van vele gebaren, houdingen en gezichtsuitdrukkingen. In veel gevallen heeft slechts een bepaalde combinatie van lichaamstekens een betekenis. Vaak is dit afhankelijk van het moment en de situatie. Om goed thuis te raken in de geheimen van de non-verbale communicatie tonen wij op deze site elke dag een lichaamstaal foto met verklarende tekst. Dat zijn de functies waar ik, als een possibilizer, van International Relations voor Sencity, Communicatie Manager voor Sencity Kids en Trainer voor Skyway Academy ben geworden!

Hoe meer ervaring ik opdoe bij de Stichting Skyway, hoe meer zelfvertrouwen ik in mijzelf en mijn toekomst krijg. Ik maak dan een kans op een betere baan waar ik mijn kennis en vaardigheden kan toepassen.
Ook weet ik nu eindelijk welke opleiding ik ga volgen: is Marketing en Communicatie Events. Van deze opleiding ben ik overtuigd dat het bij mij past.

Ik ga er voor!