Mijn naam is David, ik ben 42 jaar oud en slechthorend. Ik heb een opleiding HBO geschiedenis en Multi Media gedaan.

Momenteel ben ik directeur van een webdesign/online marketing bureau gespecialiseerd in toegankelijke websites, die dus ook prettig werken voor mensen met een functiebeperking.

Ik werk vanuit huis, communicatie gaat via e-mail of Skype. Dat is soms wel minder, vooral mijn collega-directeur vindt het soms wat eng omdat ik degene ben met de technische kennis, maar over het geheel genomen gaat het goed.

Het communiceren en samenwerking met mijn horende collega’s gaat prima. Bij eerdere werkplekken had ik wel last, bijvoorbeeld een collega die consequent naar haar monitor praatte en weigerde om iets te herhalen als ik het niet verstond.

Voor extra hulpmiddelen op het werk heb ik niet nodig, want op het werk hoor ik nog genoeg.

Mijn ervaring met re-integratiebedrijven is dat ze dermate weinig van mijn vak afweten dat ze echt niks voor me kunnen doen. Dat blijkt ook; van de 300 door ons geteste websites van re-integratiebedrijven voldeed er welgeteld een aan de toegankelijkheidseisen.

Hier zijn sollicitatietips voor jongeren die werk zoeken:

Er zit vaak een heel zenuwachtig iemand voor me; als je bent uitgenodigd, dan ben je geschikt. De rest is ‘klik’. Wees dus jezelf, als het niet ‘klikt’ wil je immers zelf ook doorzoeken.

Wees eerlijk over je beperking, en spin het ‘positief’ (door mijn doofheid ben ik weerbaar en…). Maar maak er geen halszaak van want er is een reden dat ze er niet naar mogen vragen, ga ze dus niet alsnog wijzer maken dan nodig.

Hoe meer jij er een punt van maakt, hoe meer ik denk dat je jezelf alvast indekt.

Ook heb ik tips hoe je het werk met werkgever en collega’s leuk kan houden:

Bij Mo & Mo geldt; wie het eerste over koffie begint haalt/zet het. Wat ik maar bedoel is; wees jezelf, doe mee met dingen als de kleine eigenheidjes van het bedrijf (zoals zo’n koffie regel) en wees jezelf. Als dat niet genoeg is, zoek verder. Het is natuurlijk niet jouw taak om iedereen te entertainen of het bedrijf te hervormen, dus als daar disproportioneel veel energie in gaat zitten is uiteindelijk ook niemand er bij gebaat.