Ik volg een traineeship bij Ctalents.
Ctalents is een organisatie die zich inzet voor mensen met een zintuiglijke beperking (doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden), om ze aan het werk te krijgen.

Ze zijn 8 jaar begonnen met Ctaste, een restaurant waarbij je dineert in het donker. Daar werken blinde en slechtziende mensen als ober. Ctaste kwam erachter dat er 70% werkloosheid is onder de zintuiglijk beperkten. Zij willen dat graag terugdringen naar 20%. Maar binnen Ctaste is die niet mogelijk, i.v.m. weinig plaats. Daarom hebben ze in 2014 Ctalents opgericht. Ze bieden traineeships aan van ongeveer 1-3 maanden. Het doel van de traineeship is dat je een baan vind die bij jou past.

Voordat je kunt beginnen met de traineeship, moet je eerst thuis testen maken van Ctalents. Denk aan IQ test, EQ test, competentietest, persoonlijkheidstest etc. Daardoor krijgt Ctalents een compleet beeld van jou wie jij bent en wat jij kan. Waarom moet je eerst de testen maken? Iedereen zegt altijd waar hij goed in is, maar klopt dit ook wel? Door de testen weet je meteen zeker waar al jouw kwaliteiten liggen en waar niet. Dit overzicht (talentenpaspoort) is belangrijk voor Ctalents, want zo kunnen zij gerichter zoeken naar werkgevers en jou goed aanprijzen. Ook is de overzicht (talentenpaspoort) bedoeld om aan werkgevers te laten zien.

Je hebt alle testen gedaan en mag beginnen met de traineeship. En dan?
Iedereen krijgt een persoonsgebonden programma met opdrachten gericht op jouw werkervaringen, vrijwilligerswerk, maar ook gericht op de baan die jij zoekt. Door alle opdrachten kan Ctalents zien of je het aankan en waar je goed in bent.
Je hebt gedurende de tijd dat je er bent, een aantal coaching gesprekken. Door de coaching gesprekken komt nog meer naar voren waar je tegenaan loopt, waar je goed in bent en wat je wilt leren.Ook krijg je trainingen gericht op de elevator pitch, feedback, intervisie, sollicitatiegesprekken etc.

Ctalents gaat op zoek naar vacatures voor jou, maar probeert ook nieuwe werkgevers te prikkelen om mensen met een zintuiglijke beperking aan te nemen. Je zult zelf ook actief moeten zoeken naar vacatures en solliciteren.
Ctalents begeleidt en traint jou gedurende de traineeship op weg naar een baan. Heb je een sollicitatiegesprek? Samen oefenen.

Tijdens de traineeship zult je veel moeten samenwerken met de andere trainees. Ook doe je een werkritme op en ben je actief bezig met jouw ontwikkeling.
De traineeship is bedoeld voor zintuiglijk beperkten tussen de 18 en 40 jaar. Ook moet je een MBO, HBO of WO diploma hebben en werkzoekend zijn.

De traineeship is gericht op mensen die aan het begin van hun carrière staan, zodat zij veel kunnen leren van de traineeship. Aan het traineeship zijn geen kosten verbonden en je kunt je uitkering behouden. Je werkt bij Ctalents in Amsterdam.

Mijn ervaring:
Ik ben nu al 2 maanden bezig met de traineeship. Ik ben heel blij dat dit op mijn pad is gekomen. Ik dacht….ze helpen mee zoeken naar vacatures en ik ga misschien nog wat leren…prima. Altijd fijn om jezelf beter te leren kennen.
De eerste 2 weken vond ik emotioneel zwaar. Ik had een aantal coaching gesprekken waarbij ik geconfronteerd werd met mezelf. Ik had een aantal negatieve gedachtes over mezelf en ik heb een aantal dingen (wat ik stiekem wel wist dat niet goed was) en nu echt aan moet werken. In korte tijd leren ze jou heel goed kennen, misschien wel beter dan je jezelf kent. Toen ik begon met de traineeship was ik heel emotioneel omdat ik weer werkloos was en al. Ook wist ik niet goed welke richting ik uit wou qua werk.

Nu ben ik zelfverzekerd, ik weet waar ik goed in ben en waar minder goed en weet ik welke richtingen ik uit kan. Ctalents heeft mij geholpen om breder te kijken naar alle functies en wat ik kan, ipv te blijven focussen op een baan in de dovengemeenschap. Ik heb leuke collega’s en heb al veel opdrachten gedaan. Ik krijg ook opdrachten die gericht zijn op een werkrichting, zodat ik daar werkervaring mee kan opdoen. Ctalents kijkt naar vacatures en als ze denken dat een vacature bij me past, geven ze me een opdracht om te kijken of ik het kan. Daarna gaan ze me voorstellen bij de vacature en bedrijf. Ik heb nu nog geen baan, maar heb alle vertrouwen dat het goed gaat komen.