2016 is al weer gauw voorbij. Het was een interessant jaar met binnen een uitgebreid netwerk, met enkele nieuwe samenwerkingen. Afgelopen jaar heb ik veel gedaan en geleerd rondom de werkpositie van doven en slechthorenden.

Nieuwe samenwerkingen

In de loop van het jaar heb ik nieuwe contacten gelegd en ben ik samenwerkingen gestart (onder andere Stichting JobDoen en Raket), terwijl ik bezig ben met mijn werkzaamheden voor klinktprima en Werkpad. Het is fijn dat ik de doelen van klinktprima en andere organisaties kan combineren in mijn activiteiten.

Afgelopen jaar heb ik me verdiept in belangrijke onderwerpen zoals ‘succesvol werken aan je competenties’, ‘communicatie op de werkvloer’ en ‘arbeidsparticipatie’. Hiervoor heb ik diverse verslagen geschreven. Hiermee wil ik informatie en tips geven om anderen te leren hoe je met je beperking toch goed kan meedraaien in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Als Jobvriend ga ik wekelijks naar een ouder doof echtpaar om hen te ondersteunen en samen een leuke tijd te hebben. Het is waardevol werk en zelf leer ik er ook van. Helaas is er nieuws dat de Stichting JobDoen onlangs is opgeheven. Toch heb ik besloten door te gaan. Ze genieten altijd van mijn aanwezigheid en gezelschap; daar doe ik het voor.

Dankzij een nieuwe samenwerking met Stichting Raket ben ik meer bewust hoe verschillende doelgroepen met andere beperking in het leven staan. Het was verrassend dat ik bij een eerste kennismakingsgesprek met Nik, de oprichter van Raket al snel gevraagd ben om panellid te zijn voor zijn eerste Raket-bijeenkomst op 1 december. Dat vond ik een eer en leuk om mijn ervaringsverhaal als dove mogen vertellen.

tienjarig jubileum van klinktprima

Met trots blik ik terug hoe ik de afgelopen 10 jaar de website en mijn vrijwilligerswerk voor de dovengemeenschap heb ontwikkeld. Toen ik in 2007 begon met het opzetten van klinktprima, had ik niet verwacht zoveel positieve reacties vanuit dovengemeenschap te krijgen. Al snel kreeg ik een uitnodiging van Dovenschap om mee te werken met PAW (Platform voor Auditieve beperking en Werk). Dat was mijn eerste stap voor nieuw samenwerkingen en contact met belangenorganisaties, bedrijven en dove en slechthorende mensen.

Ondanks dat ik een parttime baan op het laboratorium had tussen 2007 en 2010, vond ik een manier om me ook bezig te kunnen houden met klinktprima. Pas na de geboorte van mijn zoontje en na een sollicitatie periode heb ik besloten om mijn loopbaan te veranderen. Vanaf 2012 ben ik actiever geworden binnen de dovengemeenschap en onverwachts ben ik gevraagd om samen te werken met het project Grow2work.

Dankzij Grow2work heb ik me verder kunnen ontwikkelen op het gebied van de arbeidsmarkt. Hierdoor ontdek ik ook hoe leuk en belangrijk het is om een goede presentatie te geven aan de werkzoekenden. Door samen met Werkpad een gezamenlijke informatiebijeenkomst te organiseren ben ik bij Werkpad als ambassadeur terecht gekomen. Een goede plek waar ik weer nieuwe ervaringen kan opdoen.

In de loop van de tijd ben ik via klinktprima ook af en toe benaderd door ‘horende’ studenten; of ik ze kon helpen met informatie over de dovencultuur, de werkpositie van doven en gebarentaal. Vaak om een afstudeerscriptie te maken. Ook ben ik benaderd door journalisten van verschillende kranten en tijdschriften zoals de Limburger, UWV perspectief, het Financiële Dagblad en Woord en Gebaar.
Dove en slechthorende werkzoekenden weten mij ook vaak te vinden met vragen over sollicitaties en werkproblemen. Ik vind het hartstikke leuk om werkzoekenden te kunnen helpen met mijn antwoorden en tips vanuit mijn eigen ervaringen en kennis.

Voor klinktprima heb ik veel mooie blogs, verslagen en artikelen kunnen schrijven met als doel om de dove en slechthorende lezers, werkzoekenden en zeker ook werkgevers te inspireren en laten kennismaken met mijn ervaringen. Ik hoop dat ik de komende 10 jaar veel kan betekenen voor en samen kan werken met de dove gemeenschap. Daarmee hoop ik de werkpositie van mensen met een auditieve beperkingen te kunnen blijven verbeteren. Het is ook mijn grote passie en trots dat ik op deze manier kan doen en mijn ervaringen delen.