Het was een lange maar interessante dag met veel informatie en nieuwe contacten bij het Dovenparlement in Utrecht. Zelf was ik een vrijwilliger voor het ochtenddeel met de ledenvergadering van Dovenschap. Ik hielp met het verwelkomen van mensen en het uitdelen van polsbandjes voor lunch en diner. Samen met twee andere vrijwilligers telden we de stemmen tijdens de ledenvergadering. Het was leuk om te doen.

Mini-Symposium met interessante onderwerpen

In de middag was er een mini-symposium met volgende onderwerpen:

  • Mensenrechten door Professor Jenny Goldschmidt bij Universiteit Utrecht.
    Over de mensenrechten die dove mensen hebben en wat hun onderwijs-, werk-, socialerechten zijn en hun toegankelijkheid in de samenleving, zoals in het VN-verdrag en Nederlandse wetten staat.
  • Dhr. Aben, senior consulent discriminatiezaken bij Midden Nederland. Hier werd besproken wat discriminatie betekent. Wanneer is er sprake van discriminatie met bijvoorbeeld het verschil tussen een chronische ziekte of handicap. De meeste doven hebben geen chronische ziekte en zijn ook niet gehandicapt.
    Kijk meer informatie op discriminatiezaken.
  • Het rechtshulploket van Dovenschap. Twee advocaten mevrouw Annie Wigger en meester J. Dijkgraaf vertellen welke rechtshulp doven kunnen vragen en wat hun rechten zijn. Er is al een speciaal Rechtshulploket Dovenschap opgezet door de twee advocaten.
  • Doven Allochtonen Front (DAF); hier werd gesproken door drie studenten Sociaal Pedagogisch Hulpverlening. Een van de studenten is doof en is actief bij DAF. Er is Facebook pagina DAF en hier kan je meer over lezen.

Het thema arbeid en discriminatie

Hier wordt een paar punten besproken over discriminatie op de werkvloer:

  • Zowel bij sollicitaties en als op het werk kan de werkgever niet zomaar zeggen dat je niet geschikt bent voor de functie. Hier moet eerst onderzoek gedaan worden en met bewijs aangetoond wordt.
  • Je hebt als dove recht op een antwoord als jouw contract niet verlengd wordt, of als je na proeftijd niet mag blijven: vraag altijd om een reden bij je werkgever!
  • Het verzwijgen van je handicap (dus: jouw gehoorverlies) kan een reden zijn van je afwijzing van sollicitatie of je ontslag. Hier moet ook onderzoek gedaan worden.
  • Meld altijd discriminatie als je denkt/voelt gediscrimineerd te zijn tijdens sollicitaties of op de werkvloer. Blijf niet lang mee rondlopen want hier kan je depressief of agressief worden. Praat er met je familie en vrienden over en meld het bij discriminatiezaken.