In het voorjaar ben ik gevraagd door iemand van het CI-team Zuid-Oost Nederland (Maastricht) om een verhaal over mijn ervaringen met CI en mijn website te schrijven. Zelf ben ik ook door het ZON team geopereerd. Het verhaal kwam in de nieuwsbrief van CI team ZON in juni uit. De nieuwsbrief komt twee maal per jaar uit.

Nieuwsbrief CI Team Zuid-Oost Nederland – Juni 2014

Claire Meijer is CI-drager bij CI-team ZON. Naar aanleiding van haar eigen ervaringen met het zoeken naar werk als doof zijnde heeft ze een website opgericht: klinktprima.nl. In deze nieuwsbrief wenst ze jullie hier graag over te informeren.

Mijn naam is Claire Meijer. Toen ik een peuter van 2,5 jaar was, ben ik doof geworden door een hersenvliesontsteking. In maart 2012 ben ik geopereerd voor een CI in mijn linkeroor en in mei 2012 is mijn CI aangesloten bij AC Brabant in Eindhoven.

Ik was wel erg verrast toen ik groenlicht kreeg om een CI te kunnen krijgen. Ik heb altijd gedacht dat behalve mijn beschadigde slakkehuis ook mijn gehoorzenuwen beschadigd waren, maar mijn gehoorzenuwen blijken nog intact zijn. Ook werd ik verrast door een hele snelle oproep toen ik pas net op de wachtlijst stond.

Het is al ruim twee jaar geleden dat ik de eerste geluiden hoorde met mijn CI. Ik weet nog dat ik erg verrast was om al op de eerste dag bij het aansluiten van mijn geluidsprocessor meteen te kunnen horen. Het is echt een heel bijzondere ervaring om de stemmen van mijn man en zoontje te horen. Ik kan nog steeds genieten van de geluiden om mij heen. Langzaamaan kan ik geluiden behalve horen ook herkennen, zoals magnetron-gepiep, de waterkoker, auto’s, voetstapjes van mijn zoontje. Ook geniet ik veel van muziek zonder voelen te kunnen horen. Ik zal geen spraak verstaan zonder liplezen, maar door de omgevingsgeluiden die ik kan horen ben ik dolblij met mijn CI!

In 2007 ben ik met mijn man Joost Meijer (horend) begonnen met de website klinktprima.nl. Klinktprima biedt informatie voor mensen met auditieve beperkingen op de arbeidsmarkt, maar ook voor de horende maatschappij (o.a. werkgevers, horende collega’s).

Het doel van klinktprima is om de horende maatschappij te laten zien dat er veel dove en slechthorende mensen prima kunnen werken. Werkgevers denken vaak in beperkingen, maar als er meer informatie beschikbaar is, zien zij hopelijk meer mogelijkheden. De naam van de site geeft aan dat het inderdaad PRIMA KLINKT dat mensen met een auditieve beperking goed kunnen werken en functioneren.

Klinktprima heeft meer dan 100 ervaringsverhalen verzameld van doven en slechthorenden. Daarin is te lezen dat zij prima aan de slag kunnen en hoe ze oplossingen voor bepaalde problemen hebben gevonden. Daarnaast zijn er veel voorzieningen en hulpmiddelen, waar klinkprima ook informatie over biedt

In mijn eigen blog schrijf ik wat ik tot en toe nu heb meegemaakt. Dit gaat over vroegere sollicitaties, oude werk als laborante, mijn CI-ervaringen, mijn ervaring als buddy voor het project grow2work en over sommige workshops. Verder is klinktprima ook te volgen op Facebook en Twitter.

Momenteel ben ik vrijwilliger (buddy) voor het project grow2work, wat werkloze jongeren met auditieve beperking helpt om aan baan te krijgen. Ik help een dove vrouw met haar sollicitaties en we hebben contact per e-mails zodat ik haar sollicitatiebrieven en nieuwe vacatures kan bekijken en eventueel verbeteren. Ook zien we elkaar regelmatig en we bespreken hoe het met haar sollicitaties gaat. De organisatoren van grow2work organiseert regelmatig interessante workshops of bijeenkomst waar ik ook soms kom. Zo leer ik ook veel van zo’n trainingen, adviezen, en ontmoeting met andere buddy’s en werkzoekenden. Het is zeker leuk en interessant vrijwilligerswerk.