Bij mijn eerste ontmoeting met Nik van Hoogstraten, de oprichter van stichting Raket, heeft hij mij uitgenodigd om als panellid bij zijn eerste offline bijeenkomst ‘Raket inspireert’ te zijn. Dat vond ik echt een eer en ontzettend leuk. Tijdens ons eerste gesprek bleek dat Nik en ik soortgelijke doelen hebben voor mensen met beperkingen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. We gaan daarom samenwerken en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen met onze eigen ervaringen en kennis. De eerste stap was dus meedoen als panellid.

de voorbereidingen

Al snel werd ik in contact gebracht met het panel van Raket en bereidden we samen de bijeenkomst voor. We hebben samen stellingen bedacht voor ‘over de streep’. Het is leerzaam om te horen hoe de andere mensen met een visuele beperking en met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) in het leven staan en hoe ze omgaan met beperkingen, vooroordelen en succes.

Ik ging daarna snel aan de slag met het voorbereiden en oefenen met mijn gekozen stellingen en mijn ervaringsverhaal. Het is luxe dat ik voor de bijeenkomst twee gebaren- en schrijftolken kon regelen. Zowel voor doven en slechthorenden in het publiek als mezelf konden dan volgen wat er besproken werd.

de bijeenkomst

Bij het mooie gebouw ‘Villa de Vier Jaargetijden’ (van Prins Heerlijk) in Tilburg werd ik met open armen verwelkomd door Nik en zijn team Raket. Prins Heerlijk is een organisatie waar jongeren met een beperking en met een passie voor de horeca zorg op maat en opleidingsmogelijkheden krijgen. Stijn, de dagvoorzitter begon met de uitleg wat de doel van deze bijzondere avond en Nik ging vertellen over zijn Stichting Raket, zijn Campagne Nederland Onbeperkt en zijn doelen.

Daarna gingen we naar een zaal met een rode streep in het midden. Daar werden de stellingen voorgelezen en mensen werden uitgenodigd om ‘over de streep’ te komen als ze zich in de stelling konden vinden.

De stellingen luiden:

‘Als ik snel moet schakelen als er veranderingen zijn, dan kan ik daar wel eens moeite mee hebben.’

‘Ik vind zelf dat ik talenten heb die door andere niet worden gezien’

‘Ik kijk op tegen mijn werkgever omdat ik het goed wil doen’

‘Ik zou wel eens een keer willen ervaren en begrijpen hoe het om met een beperking te leven’

Na de laatste stelling mocht ik mijn verhaal vertellen. Van tevoren had ik mijn boodschap, ervaringen en doelen goed voorbereid. Vooral mijn geschiedenis kwam aan de orde: mijn opleidingen, banen, de redenen voor het oprichten van klinktprima en mijn huidige werk voor de dovengemeenschap bij Werkpad.

In het paneldebat met een werkgever (Gaby Westelaken, van het bedrijf ‘GWS de schoonmaker’) ging het over arbeidsparticipatie, ondernemerschap, de Wajong en het UWV. Het was een inspirerende avond met verschillende onderwerp, iedere mens met verschillende beperking ervaart anders en pakt ook op andere manier aan op de arbeidsmarkt en in de maatschappij.

Nik rondde de avond af met een lekker borrel en hapjes. Ik heb met een paar mensen gesproken en ik vond het fijn te horen dat ze mijn verhaal inspirerend en helder vonden. Kortom, het was een geslaagde avond met inspirerende verhalen en doelen. Ik kijk uit naar volgende evenementen van en verdere samenwerking met Nik en zijn Stichting Raket.