Presentatie over communicatie op de werkvloer

geplaatst op: 18 april 2017

Goede communicatie op de werkvloer is heel belangrijk maar vaak een uitdaging voor dove medewerkers. Niet alle horende collega’s houden helaas rekening mee met hun dove collega’s. Hierdoor kunnen sommige doven geïsoleerd raken. Ook kunnen door beperkte communicatie misverstanden ontstaan waardoor er minder begrip is en samenwerking moeilijker maakt.

Om een dove kennis te helpen, ben ik gevraagd of er een mogelijkheid is om te komen presenteren over dit onderwerp. Met toestemming van haar werkgever heb ik vorig week mogen komen presenteren. Ik vind het een eer dat ik deze mogelijkheid kreeg.

Mijn presentatie ging vooral over wat doofheid is, wat de verschillende dovengroepen zijn, hoe je beter kan communiceren en dus kan samenwerken op de werkvloer. Het was zeker heel leuk om te doen en de medewerkers vonden het interessant en bedankten mij voor de uitleg. De inhoud heb ik zelf geschreven, geoefend en gepresenteerd. Ik had het gebaseerd op mijn eigen ervaring, kennis (bijvoorbeeld de samenwerking met Grow2Work en Werkpad) en zelfstudie.

Het is een van mijn belangrijke doelen om goede voorlichting te geven over communicatie en hoe die te verbeteren is. Hierdoor wordt de samenwerking gemakkelijker op de werkvloer. Het gaat niet alleen over dat je gebarentaal aanbiedt aan collega’s. Maar ook wederzijds begrip ontwikkelen door zaken als articuleren, de tijd nemen en elkaar goed aankijken is belangrijk. De meeste doven kunnen prima liplezen en je kan altijd ook op het papier schrijven, als het nodig is. Het geeft me veel voldoening om met een presentatie extra inzicht te geven de situatie te verbeteren.reactie van Rob van Maanen

geplaatst op: 19 april 2017

Dag Claire, juist dit onderwerp komt tegemoet aan de vele gesprekken en vragen die ik heb gevoerd over hoe gaat dat dan op je werk als je collega doof is. En er niet altijd een tolk aanwezig kan zijn. Geef je hier ook praktische voorbeelden van en kunnen we eventueel oefenen? Ik hoor graag van je. Groeten Rob


reactie van Ellen van de Lande

geplaatst op: 18 juni 2017

Beste Clair,

Wat had ik jou graag ingezet bij mijn werkgever. Helaas door miscommunicatie en onbegrip, kreeg ik, na 10 jaar goed werk, de mededeling dat ik niet functioneerde en dat collega's hinder daarvan zouden ondervinden.

Bij navraag aan mijn collega's was dat niet zo maar de directeur wilde van me af. Te moeilijk 'geval'. Hele strijd geleverd en werkgever heeft het zo moeilijk gemaakt dat ik met een jurist eruit ben gestapt. Per 1 augustus geen werk meer.

Ik hoop dat ik in de toekomst, net zoals jij dat doet, anderen kan bijstaan bij het werkproces.

Werkelijk schandalig dat dit in de praktijk gebeurd en vraag me af hoe het UWV mee omgaat.

Tenslotte willen ook zij zoveel mogelijk mensen aan het werk houden.
Ik hoop dat jij met jou positieve inzet een mooie bijdrage kunt leveren via Werkpad.

Ellen


  laat je reactie achter: 

Reacties worden eerst gelezen door de redactie voordat ze geplaatst worden. Dit in verband met spamberichten.