Namens klinktprima.nl was ik aanwezig bij deze interessante workshop boordevol ideeën, tips en ervaringen met andere deelnemers met gehoorverlies. Het was echt een leerzame middag op een mooie locatie in de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam vanaf de zesde verdieping!
Deze workshop werd gegeven door Wendelina Timmerman (eigenaar van HoorIdee), en Rita Tjoelker. Wendelina begon met een korte uitleg wat het doel was van de middag; van elkaar leren hoe we met ons gehoorverlies omgaan en wat onze ervaringen zijn op het werk en in privé-omstandigheden. Daarbij gaf ze tips om open en nieuwsgierig te zijn, goed te luisteren en elkaar te laten uitspreken.

De deelnemers kregen een aantal opdrachten met veel denk- en luisterwerk, waarbij iedereen bedacht waarom ze voor deze workshop zijn gekomen. Elke deelnemer kreeg een onbekende gesprekspartner, om in vijf minuten zich aan elkaar voor te stellen en de meest indrukwekkende gebeurtenis als dove of slechthorende uit te wisselen. In het groepsgesprek kwamen allerlei verhalen voor met hobbels, (moeilijke) communicatie, frustraties, kwetsbare ervaringen, slecht gehoor, moeilijke acceptaties en grenzen stellen.

Mijn eigen meest indrukwekkende ervaring

Als dove heb ik veel meegemaakt. Tijdens mijn eerste stage als laborante bij Reade (Reumacentrum in Amsterdam) werd ik meteen geaccepteerd door mijn collega’s en de hoofdlaborante. Ze doen hun best met zo goed mogelijk te communiceren met mij. Daar leerde ik hoe ik met horende patiënten tijdens bloedafname moest omgaan en communiceren. Ik kreeg een ponskaart met mijn naam en mijn doofheid met uitleg over liplezen, voor het bloedafname bij patiënten. Zo weten mensen meteen dat ik doof ben en hoe zij mij moeten aanspreken. Mijn collega’s geloven meer in mij dan de docenten van mijn opleiding.

Mijn andere indrukwekkende ervaring is het aansluiten van mijn CI in 2012. 33 Jaar was ik doof met gehoorverlies van 120dB en dan krijg ik op een dag toch geluiden te horen en de stemmen van mijn man en zoontje. Het was boven verwachting dat ik meteen geluiden kon waarnemen. Langzaam kan ik de geluiden stap voor stap leren horen en herkennen. Ik kan nu genieten van geluiden in de omgeving, met muziek, stemmen en voetstappen.

Hoe ga je om met tegenslagen?

In de volgende opdracht werd een oefening gedaan hoe sterk je staat met de benen op de grond, als een boom. Iedereen moest staan als een boom zo sterk als je eigen houding. Er werd besproken hoe iedereen zich van te voren voelde en daarna. De meesten geven aan dat er een verschil was en dat ze zich daarna beter en fitter voelen met frisse energie. Ook werd geoefend hoe je een ander helpt met jouw houding. Bijvoorbeeld op een brutale houding wordt er anders gereageerd dan op vriendelijke houding.

Bij de laatste oefening kreeg iedereen de opdracht om een voorbeeld van een situatie te bedenken die kan helpen om antwoord te vinden op de meegebrachte vraag. Er werd gekeken hoe je voor verbetering kan zorgen in deze situatie.

Met mijn gesprekspartner hebben we elk een situatie besproken in de korte tijd.

In haar werksituatie vindt zij het als slechthorende lastig om steeds te vragen aan haar collega’s om iets te herhalen, daardoor zegt zij: ‘sorry, wat zeg je?’ Zij wil graag de communicaties met haar collega’s verbeteren. Daarbij moet ze leren dat ze zich niet hoeft te schamen dat ze vaker om een herhaling moet vragen. Het is nou eenmaal zo dat zij minder goed hoort dan haar collega’s. Zij leerde ervan dat zij er mag zijn en dat ze geen sorry hoeft te zeggen. Zij kan ook aan haar collega’s meer vertellen over haar slechthorendheid en hoe zij beter wil communiceren.

Mijn situatie gaat over een grote stap nemen om van mijn vorige werk als laborante in een horende omgeving te veranderen naar een opleiding SPW (Maatschappelijke Zorg) met een stage bij een re-integratiebureau gespecialiseerd in doven en slechthorenden. De afgelopen 15 jaar heb ik als laborant naast een opleiding en twee stages bij vier verschillende bedrijven gewerkt in een horende omgeving.

Ik heb altijd te maken gehad met horende collega’s, patiënten en soms artsen. Het communiceren ging niet altijd makkelijk en daarvoor moet ik altijd mijn best doen. Ook al is het werk op het laboratorium leuk, interessant en leerzaam, heb ik ontdekt door mijn ervaringen met mijn website klinktprima.nl en grow2work als buddy, dat het werken met en voor doven en slechthorenden beter bij mij past. Daarom ga ik een uitdaging aan om opleiding SPW met stage (als woon-, loopbaan-, of persoonlijke begeleidster) te doen dit jaar.

Afronding van de workshop

Aan eind van de middag bespraken we kort wat iedereen geleerd had tijdens de workshop en of hun vragen beantwoord waren. Daarin mochten we ieder in een woord of korte zin zeggen wat we geleerd hebben.

Je mag er zijn, samen staan we sterk, jezelf blijven, assertief zijn, zichtbaar zijn, grenzen stellen, goede rustpauze nemen, samenwerken voor betere communicatie, het accepteren van je gehoorverlies, in actie komen met oplossingen.

Met veel mooie, interessante, maar ook sommige pijnlijke ervaringsverhalen heb ik ook van de andere grow2workers geleerd wat ze ervaren en hoe ze zaken aanpakken. Ieder verhaal heeft een thema waarvan anderen kunnen leren. Er valt nog veel te leren en ervaringen en tips met elkaar te delen. Met mooie afsluitende krachtige woorden kan ik zeggen dat ik blij was om bij deze workshop ‘wat werkt wel?’’ van HoorIdee te zijn:

Hiermee wil ik Wendelina Timmerman, Rita Tjoelker en de organisatoren Grow2work Inge en Martin hartelijk bedanken voor deze mooie workshop!