‘Zijn beperkingen, een handicap?’ bijeenkomst in Helmond.

geplaatst op: 14 mei 2017

Toevallig ontdekte ik een interessante bijeenkomst in de Cacaofabriek in Helmond. De avond ging over de vraag of beperkingen een handicap zijn. Het ging over beperkingen in het algemeen en er was geen speciale aandacht voor mensen met ene auditieve beperking. Toch ben ik met een tolk gegaan. Er waren geen andere bekenden.

Bij aankomst heb ik gesproken met de organisatie om aan te geven dat ik een tolk bij me had. De organisator zou de gebarentolk aankondigen. Vriendelijk en handig zodat het publiek weet dat de tolk er voor mij is en op het podium zit.

Er werden vier mensen met verschillende beperking geïnterviewd en met hen gesproken over hun leven met beperkingen, welke tegenslagen ze tegenkomen en wat ze doen.

verschillende beperkingen

In het panel waren een blinde man, een vrouw met een spierziekte (MS), een vrouw zonder arm en een man met dwerggroei (Milko van circus Renz). Vooral de dames met spierziekte en zonder arm hebben het meest last van hun beperkingen omdat ze vooral pijn en een constante moeheid ervaren. Dit beperkt hun dagelijkse leven en keuzes in de maatschappij. De jonge studente met MS kan niet zo lang goed zitten en zij moet soms thuis via de webcam haar lessen volgen.

Het was verrassend dat Milko zijn ervaringen als een ‘dwerg’ kwam vertellen. Het is een mooi en sterk ervaringsverhaal van Milko hoe hij zich heeft ontwikkeld in zijn leven met scholen en zijn werk bij Renz. Hij laat zich duidelijk niet uit het veld slaan en beperken door zijn lengte.

Mijn interesse voor deze bijeenkomst

Waarom ben ik naar deze bijeenkomst gegaan? Het is vooral uit nieuwsgierigheid en interesse in het onderwerp van beperkingen en een handicap. Voor mij als vrouw met een auditieve beperking is het duidelijk dat ik de minste beperking heb en weinig last heb in mijn leven en in de maatschappij. Ik heb geen lichamelijke beperking of ziekte en daardoor kan ik veel meer dingen doen en uit het leven halen wat ik wil en kan doen.

Het is wel interessant en leerzaam om te horen hoe beperkt of juist niet voor mensen met andere beperking en ziektes met hun leven en hun keuzes in de maatschappij.

Ik vind dat we samen in een wereld leven, dus dat alle mensen met of zonder beperkingen of ziektes samen in vrede moeten kunnen leven, werken en genieten. Ook is het belangrijk om ervaringen en empowerment met elkaar te delen en ervan te leren.

 
  laat je reactie achter: 

Reacties worden eerst gelezen door de redactie voordat ze geplaatst worden. Dit in verband met spamberichten.