Informatie voor werknemers

Hieronder vind je informatie voor als je doof en slechthorend bent, en op dit moment al werk hebt. Hiernaast vind je een aantal tips, links en ervaringsverhalen over werken met een auditieve beperking.

Ondersteuning op de werkplek

Er zijn genoeg manieren om hulp te krijgen op je werkplek. Dit hoeft jou of jouw baas geen geld te kosten, de meeste zaken worden vergoed. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

  • Een aantal reintegratie bureaus zijn gespecialiseerd in het aan het werk krijgen en houden van mensen met een auditieve beperking. Ook kunnen deze bureaus de horende collega's informeren over hoe beter te communiceren. Hier is een lijst met dergelijke bureaus.
  • Soms is het nodig om aanpassingen te laten doen aan een werkomgeving. Zo kan in plaats van een bel een knipperlicht geactiveerd worden. Ook zijn er organisaties bezig met het ontwikkelen van betere communicatiemiddelen voor doven en slechthorenden. Links naar bedrijven die dergelijke oplossingen bieden.
  • Af en toe kan het handig zijn om een tolk een gesprek of vergadering te laten vertalen. Deze diensten worden vergoed door het UWV. Een voorbeeld van een bureau waar tolken gereserveerd kunnen worden is Tolknet.
  • We hebben een aantal subsidieregelingen op een rijtje gezet. Deze informatie vind je hier.

Belangenorganisaties

In Nederland zijn een groot aantal organisaties op het gebied van auditief beperkten. Wij hebben een aantal op een rijtje gezet.