Tips voor werkzoekers

Een baan vinden als je doof of slechthorend bent is niet altijd makkelijk. Hieronder vind je tips die je kunnen helpen bij het zoeken naar een baan.Vrijwilligerswerk

Als je als een werkzoeker zolang bezig bent met het solliciteren, is het ook niets om vaak thuis moeten blijven zitten en wachten op berichtjes van sollicitatieprocedures waar je hebt gesolliciteerd. Ga iets nuttigs doen om vrijwilligerswerk te doen: zo draai je ook mee in de maatschappij en hiermee leer je nieuwe mensen kennen en doe je ervaring op. Dat is altijd goed voor jouw CV en kan je de werkgevers laten zien dat je bereid bent om in de maatschappij mee te helpen. Je kan meer informatie vinden over de vrijwilligerscentrale in jouw buurt en ga kijken met wie je kan praten over welke soort vrijwilligerswerk je wil en kan doen. Er is genoeg divers werk waar mensen jouw hulp nodig hebben!

reactie icoonreacties: 0 | lees en schrijf reacties

Voordelen werkgever

Jouw (toekomstige) werkgever kan voordelen hebben als hij een dove of slechthorende in dienst heeft. Wijs hem daar in je sollicitatie op. Meer informatie kan je op deze speciale informatie pagina vinden: Financiële voordelen. Je kan pagina meenemen naar jouw werkgever, dit kan bijvoorbeeld helpen bij een sollicitatiegesprek.

reactie icoonreacties: 0 | lees en schrijf reacties

Leren solliciteren

Als je werk zoekt is het belangrijk dat je goed weet hoe je moet solliciteren. Op deze website kan je meer informatie vinden over het hele proces van solliciteren. Doe er je voordeel mee.

reactie icoonreacties: 0 | lees en schrijf reacties

Wees realistisch

Zorg dat je een baan kiest die bij je past. Als communiceren lastig is, dan kies je een baan waar je ook goed zelfstandig kunt werken. Dat maakt het ook makkelijker om overtuigd te solliciteren.

reactie icoonreacties: 0 | lees en schrijf reacties

Vraag om begeleiding

Voor het vinden van werk is het handig als je hulp kan krijgen van jobcoach via reintegratie bureau. Zelfstandig solliciteren is altijd prima en indrukwekkend, maar er zijn veel bedrijven die liever mensen zonder handicap in dienst nemen. Een jobcoach kan die gedachten proberen te veranderen door de juiste informatie met overtuiging aan werkgevers te vertellen. Dan zijn er sommige werkgevers bereid om jou als dove of slechthorende een kans te geven.

reactie icoonreacties: 0 | lees en schrijf reacties

Schrijf je over je handicap in je brief?

Dit is een lastig punt. Soms helpt het om niet te schrijven over je handicap in je sollicitatiebrief. De kans is dan misschien groter dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Aan de andere kant is het ook niet helemaal eerlijk. Een werkgever kan op die manier een slechte indruk van je krijgen of het oneerlijk vinden. Je kan in overleg met een jobcoach een besluit nemen. Als je het er dan niet inzet, dan kan je coach met het bedrijf bellen als je uitgenodigd wordt. Afwachten tot op het gesprek is natuurlijk niet zo heel netjes.

reactie icoonreacties: 0 | lees en schrijf reacties

Breng de werkgever van te voren op de hoogte

Als je bent uitgenodigd voor een gesprek: Gefeliciteerd! Laat wel jouw jobcoach of jouw horende familielid/vriend even bellen met het bedrijf om over jouw doofheid of slechthorendheid met daarbij horende hulpmogelijkheden te vertellen aan werkgevers. Sommige werkgevers zullen niet zo positief reageren en ze zullen jou meteen afwijzen, maar laat je niet afwijzen! Zorg dat je gewoon op het gesprek komt zoals afgesproken is. Ze moeten jou als dove en slechthorende ontmoeten en leren kennen!

reactie icoonreacties: 0 | lees en schrijf reacties

Neem je hulp mee?

Sollicitatiegesprek: bedenk zelf of je met tolk, of met jobcoach of alleen op het gesprek gaat. Ik ga vaak zelfstandig naar het gesprek, zonder tolk of jobcoach. Zo laat ik ze zien dat ik zelfstandig kan communiceren en dus ook zelfstandig kan werken. Als je kiest voor een gesprek met jobcoach: zorg dat werkgever tegen jou praat. De werkgever en collega’s moeten leren om met jou te communiceren. Vraag jobcoach jou te helpen door te zeggen als de werkgever iets wil vertellen of vragen, of ze jou moet aankijken en zelf vertellen of vragen.

reactie icoonreacties: 0 | lees en schrijf reacties