Het is belangrijk om te kijken hoe doven en slechthorenden op het werk functioneren. Het is algemeen bekend dat ze eerder vermoeid zijn dan horende collega’s. Maar er moeten eigenlijk meer oplossingen komen om de werksituatie en samenwerking met horende collega’s te verbeteren, zonder dat doven en slechthorenden ’s avonds steeds doodmoe op de bank neerploffen.

Zelf ben ik weleens erg moe na het werk, maar het valt in het algemeen wel mee, omdat ik zelf mijn grenzen stel op het werk; uiteraard in goed overleg met mijn collega’s en werkgever. Hiervoor heb ik werkschema, zodat ik een duidelijk overzicht heb wat ik nog moet doen. Tussendoor neem ik goed de tijd om van werkplek te wisselen (tussen het laboratorium en computer werk). Daarnaast is het belangrijk om goede pauzes te nemen. Ik neem meer korte pauzes in plaats van een keer lange pauze. Zo werkt het voor mij goed ondanks mijn doofheid.

Er is een wetenschappelijk onderzoek gedaan door Miranda Maurix (een re-integratie consulent bij Werkpad, vroeger bij FAMA) en zij heeft haar studie Arbeid en gezondheid afgerond met uitgebreid onderzoek: “Moe van het werk”. Zij onderzocht of dove of slechthorende werknemers meer vermoeid zijn door hun werk en of zij meer kans hebben op het ontwikkelen van een burnout.

Uit de resultaten blijkt dat doven inderdaad meer last hebben van vermoeidheid en dat ze tijd nodig hebben om daarvan te herstellen. Als hier goed mee omgegaan wordt hoeft dat uiteraard geen probleem te vormen. Daarom is het belangrijk om goed te communiceren met de werkgever en mogelijk een arbo-dienst of verzekeringsarts (bijvoorbeeld van het UWV). Een jobcoach kan helpen in deze communicatie en doven en slechthorenden hebben hier recht op.

Het volledige onderzoek van Miranda Maurix is hier te downloaden.

Mocht je vragen hebben over het onderzoek. kan je contact opnemen met Miranda Maurix: m.maurix@werkpad.nl