oproep: ervaringsverhaal over Cochleair Implantaat

geplaatst op: 21 april 2012

Voor deze website wil ik graag een duidelijk overzicht met informatie over het Cochleair Implantaat (CI) schrijven. Op 28 maart 2012 ben ik zelf geopereerd aan mijn linkeroor met een CI en op 9 mei 2012 is mijn CI voor het eerst aangesloten. Dit wordt dus het begin van een spannend CI-traject.

Ik ben vooral nieuwsgierig wat CI-dragers op lange termijn ervaren met hun CI, zowel privé als op het werk. Veel mensen vinden het ook interessant om te weten hoe een CI werkt voor dove mensen.

Mijn doel is om mensen te leren over de waarde van een CI op het werk. Het is erg belangrijk voor werkgevers, collega's en de omgeving te begrijpen wat een CI voor een dove oplevert en wat het verschil is met doven zonder CI.

Daarvoor heb ik een paar vragen opgesteld en als een soort interview ter informatie hoe een CI werkt op de werkvloer. Ik hoop dat je graag mee wil werken aan deze vragenlijst:

  1. Vertel in het kort over jezelf, wat je beroep is, hoe je doof bent geworden, hoeveel gehoorverlies je hebt, wanneer je een CI kreeg.
  2. Waarom koos je voor CI? Wat is je doel met je CI?
  3. Is je CI zoals je verwacht of anders?
  4. Kan je met je CI beter communiceren op je werk en in je privé leven? Verbetert het samenwerking met je collega's/cliënten hierdoor?
  5. Reageert de omgeving (horende bekenden en onbekenden/ of doven zonder CI) anders op jou sinds je CI?
  6. Hoe ver helpt jouw CI je? Kan je bijvoorbeeld zonder liplezen spraak verstaan, kan je telefoneren, geniet je van muziek, etc?
  7. Ondanks je CI, gebruik je nog een gebaren- of schrijftolk voor bijvoorbeeld werkoverleg?
  8. Heb je nog een laatste opmerking, tips of een mening over jouw CI?

Met jouw antwoorden wil je a.u.b. mailen naar mijn emailadres: claire@klinktprima.nl

Hartelijk bedankt voor je medewerking. Als je wilt, mag je ook anoniem blijven met dit interview op klinktprima.nl, laat het mij dan weten. Mijn bedoeling is om een aantal van de interviews te delen op klinktprima.nl en daarna een samenvatting te maken van de bevindingen.reactie van Marja de Putter

geplaatst op: 21 maart 2017

Hallo Claire,

ik ben met een boek bezig over CI, ik heb ook behoefte aan veel meer overzicht!
Zijn de resultaten van jouw onderzoek al bekend?

Groeten,
Marja


  laat je reactie achter: 

Reacties worden eerst gelezen door de redactie voordat ze geplaatst worden. Dit in verband met spamberichten.