Op dinsdag 6 mei kwam PvdA Tweede-Kamerlid Roelof van Laar naar De Gelderhorst in Ede om aankondigen dat hij met een initiatiefwet komt om gebarentaal te erkennen als officiële taal.

erkenning van de gebarentaal

Roelof van Laar is een jaar actief als Tweede-Kamerlid. In dat jaar heeft hij onderzoek gedaan naar de situatie van doven in Nederland. Hij sprak met doven, slechthorenden, belangenverenigingen en andere organisaties die voor en met doven en slechthorenden werken. In alle gesprekken kwam steeds het belang van erkening van de gebarentaal terug. De PvdA gaat daarom een initiatiefwet maken die de Nederlandse Gebarentaal juridisch erkent. Doven strijden al 20 jaar voor de erkenning van hun taal. Roelof van Laar wil de positie van doven stap voor stap verbeteren. Deze initiatiefwet is een belangrijke eerste stap. Van Laar: “Als onze initiatiefwet wordt aangenomen zullen doven dat niet alleen ervaren als een erkenning van hun taal, maar ook van hun zijn. Daarom willen we deze wet maken.”

Gebarentaal meer zichtbaar

De PvdA wil dat de Nederlandse Gebarentaal (NGT) een belangrijkere plek krijgt. Van Laar: “In het buitenland zie je altijd een gebarentolk bij belangrijke persconferenties en gebeurtenissen, in Nederland bijna nooit. Zo worden doven buitengesloten. Bovendien kunnen we door de taal zichtbaar te maken ook het begrip van horenden voor doven vergroten.”

De PvdA wil ook elk jaar een gebarendebat in de Tweede Kamer organiseren. Zo kunnen politici ervaren hoe het is om een tolk nodig te hebben om een debat te kunnen volgen. Bovendien geeft dat debat doven de kans rechtstreeks in debat te gaan met bewindslieden. Zo kunnen ze hun eigen standpunten, zorgen en problemen op de agenda zetten.

Praktisch problemen oplossen

Het belangrijkste probleem waar Van Laar bij zijn onderzoek op stuitte ligt in de rechten op een gebarentolk. Van Laar: “Veel doven volgen een opleiding (ver) onder hun niveau. Doordat zij niet kunnen beschikken over een tolk krijgen ze bijvoorbeeld niet de kans om na het mbo de hbo te doen. Doven die in instellingen wonen waar geen andere doven wonen raken vaak geïsoleerd. Contact met medebewoners of personeel is heel beperkt. En ook op het werk ervaren doven soms problemen, omdat er geen tolk beschikbaar is.”

De PvdA vindt dat het tijd is voor meer gebaren richting doven. De partij wil de positie van doven concreet verbeteren, door aandacht te vragen voor de problemen met tolken, de bereikbaarheid van 112, het luchtalarm per sms, ondertiteling van TV en films en erkenning van de dovensport.