De Federatie van Ouders van Dove Kinderen (FODOK), de Stichting Belangen Nederlandse Dove Jongeren (SBNDJ) en de Stichting Plotsdoven hebben recent de federatieve stichting Divers Doof opgericht. Onder deze naam gaan ze vanaf nu verder.

Divers Doof is opgericht om de belangen van de doven, plots/laat doven of zeer ernstig slechthorenden nog beter te behartigen. Ongeveer 100.000 mensen in Nederland vallen in deze doelgroep. Belangen behartigen zal de federatie onder andere doen bij de overheid, zorgaanbieders, onderwijsinstanties, verzekeraars, politiek en bedrijfsleven. Het doel van Divers Doof is streven naar een toegankelijke maatschappij met ontplooiingsmogelijkheden voor genoemde doelgroep en hun ouders. Dit wil de stichting doen door middel van het verzamelen van relevante informatie en door deze informatie te delen met de achterban.

Communicatie

Toegankelijke communicatie is erg belangrijk bij het uitvoeren van de doelen. Divers Doof vindt dat de de Nederlandse Gebarentaal (NGT) als volwaardige taal moet worden erkend. En Nederlands met Gebaren (NmG) als ondersteunend aan het gesproken Nederlands. De Stichting is van mening dat iedereen zijn eigen afwegingen maakt in het gebruik van de verschillende communicatievormen. Dat hangt van verschillende factoren af. Voor de mensen die (nog) geen NGT of NmG beheersen, kan de toegankelijke communicatie ook nog via het geschreven woord door bijvoorbeeld een schrijftolk worden aangeboden.

Bestuur

Het bestuur van Divers Doof bestaat uit vertegenwoordigers vanuit alle drie de organisaties en een onafhankelijke voorzitter. Vanuit de FODOK is Map van der Wilden vertegenwoordiger, vanuit Stichting Plotsdoven is dit Gerard de Vijlder en vanuit NDJ zal Milthon Boldewijn de organisatie vertegenwoordigen.

De onafhankelijke voorzitter is Kees Knol, bestuurder van de GGMD. Kees Knol heeft ruime ervaring met de doelgroep en achterban van Divers Doof. De voorzitter stimuleert de samenwerking en geeft samen met de andere bestuursleden richting aan het beleid van Divers Doof.

bron: doof.nl

http://diversdoof.nl/