Werelddovendag (WDD) werd in 1958 opgezet door de World Federation of the Deaf (WFD) onder de naam International Day of the Deaf. Werelddovendag wordt elke vierde zaterdag van september door de dovenwereld in Nederland en België gevierd .

Zo’n dag is echt belangrijk voor dovengemeenschap. Mensen weten te weinig over doofheid en de omgang met dove mensen. Op werelddovendag vind je allerlei belangrijke informatie van belangenorganisaties, bedrijven gespecialiseerd met dove mensen, diverse projecten, workshops en activiteiten.

Helaas is dit jaar geen Werelddovendag georganiseerd in Nederland maar er is wel Wereddovendag in Gent, België. Zelf ben ik er niet bij. Volgende jaar komt er een nieuwe WDD in Nederland maar het is nog niet bekend waar het zal plaatsvinden.

Nederlanders weten helaas te weinig over doofheid. Dat blijkt uit het artikel van NU.nl met academische experts van de Radboud en Universiteit van Amsterdam. Daarom wordt op de Werelddovendag geprobeerd om meer aandacht te besteden aan doofheid, dovencultuur en de gebarentaal.

In het artikel van nu.nl geeft iemand de volgende tip voor horende mensen: “Ze moeten dove mensen niet zien als zielig en kijken naar de dingen die ze niet kunnen. Mensen moeten hen positief benaderen en zien wat ze wel kunnen bijdragen aan de maatschappij”. Daar ben ik het mee eens!

Lees hier een NU-artikel over ‘Nederlanders weten te weinig over doofheid’.