Mijn naam is Johan en ik kom uit het midden van het land. Ik ben als horende geboren. In mijn jeugd heb ik problemen gehad met mijn slechthorendheid. Op mijn 25ste ging mijn gehoor steeds achteruit, en ik had steeds meer moeite om gesprekken te kunnen volgen. Ik heb toen besloten om naar de KNO-arts moest gaan om een gehoortest te doen en er werd een gehoorverlies van 110 Db bij mij vastgesteld. In die tijd leerde ik ook gebarentaal en liplezen wat het iets makkelijker maakt voor mij te communiceren. Omdat mijn gehoorzenuwen aan beide kanten niet meer werken kom ik niet in aanmerking voor een CI. Na mijn 25ste had ik het erg moeilijk om mijn doofheid te accepteren. Uiteindelijk heb ik dit kunnen bereiken door deel te nemen aan een lotgenoten contact groep via de Stichting Plotsdoven.

Ik heb geen hoge opleiding, ik heb mijn MAVO diploma in 1984 behaald en na die tijd ben ik gaan werken in verschillende beroepsgroepen. Zo heb ik gewerkt in de verkoop, administratie, verzekeringen, IT en verzorging. Geen van deze beroepsgroepen en banen leverde mij echter een vaste baan op en ik ben daarom lang afhankelijk geweest van uitkeringen. Na ruim 9 jaar thuis geweest te zijn kwam ik via de gemeente in aanmerking voor een re-integratietraject en zo kwam ik terecht bij Leads on Demand B.V. in Nieuwegein. Dit traject verliep echter niet soepel omdat er nogal wat tegenstand van mijn kant ontstond tegen de door het bedrijf gestelde eisen. Dit was waarschijnlijk nog oud zeer, door mijn slechte ervaringen in het verleden en het traject werd na drie maanden stopgezet. Toch zagen ze potentieel in mij en wilde ze mij een ‘nieuwe’ kans geven. Die nieuwe kans boden ze door mij aan te nemen voor Stichting Maatjesplatform. Deze stichting is een vervolg op het Maatjesproject. In het kort bieden wij arbeidsondersteuning en jobcoaching aan aan mensen met een functionele beperking. Door mijn eigen beperking en ervaringen kan ik me goed inleven in de problemen die mensen met een functionele beperking tegen komen in een arbeidsproces.

Het werk bevalt mij erg goed. Binnen het bedrijf behandelen ze mij als gelijkwaardig en ze houden rekening mee dat ik soms niet alles kan volgen. Mijn collega’s merken vaak niet eens dat ik ‘doof’ ben. Ze zijn altijd vriendelijk en mocht ik iets niet verstaan, vraag ik gewoon om herhaling of om het op een papiertje te schrijven. Bij werkoverleg is er vrijwel altijd een tolk gebarentaal bij om de communicatie soepel te laten verlopen.

Ik ben zeer blij met mijn baan en ik hoop nog vele jaren te mogen blijven werken!