Mijn oude jobcoach, Judith Hament heeft in 2009 haar eigen bedrijf opgestart. Ik heb Judith gevraagd om een stuk over haar bedrijf en haar ervaringen als zelfstandig loopbaanbegeleider te schrijven. Hieronder vind je het resultaat.

Judith Hament

Ik heb vorig jaar rond deze tijd mijn baan als loopbaanbegeleider bij GGMD (voorheen DDS) opgezegd omdat ik weer graag als zelfstandig loopbaanbegeleider, coach en trainer verder wilde gaan.

Per 1 maart 2009 ben ik dan ook voor mezelf begonnen. De eerste maanden had ik het nog erg rustig wat klanten betreft; ik wilde eerst mijn website maken, wat veel meer werk was dan ik gedacht had. Bij het technische deel heeft mijn zoon Emiel eerst geholpen. Toen het wat ingewikkelder werd heeft mijn vriend het overgenomen en afgemaakt. Zelf was ik druk bezig met de teksten, wat een klus!

Ondertussen kwamen er hier en daar vragen van klanten binnen. Bijvoorbeeld van een slechthorende vrouw met veel lichamelijke klachten die haar werk niet meer kon doen en hulp wilde bij het zoeken naar ander werk. Maar ook een bedrijf met vragen over een werknemer die in de laatste jaren bijna doof geworden is en die niet meer kan functioneren in zijn oude functie als verhuizer.

Vaak is het zo dat er eerst een paar gesprekken plaatsvinden waarin de situatie en de vraag van de klant duidelijk wordt. Ik bedenk dan wat ik kan doen voor deze man of vrouw en, ook belangrijk, hoe dat gefinancierd kan worden.

Toen de website ergens in juni of juli klaar was en de lucht in ging, vond ik het gemakkelijker om er zelf op uit te gaan om klanten te ‘zoeken’. Dat betekent dat ik bekende mensen in mijn omgeving (zowel privé als oud-collega’s en bedrijven) ging vertellen wat ik nu deed. En ik vroeg of ze nog andere mensen kenden met een loopbaan- of coachingsvraag. Zo groeide het aantal klanten en verwijzers langzaam.

Inmiddels werk ik als freelance loopbaanadviseur voor Focus in Utrecht en voor Voorzet in Boxtel. Daarnaast geef ik psychosociale begeleiding aan mensen met persoonlijke vragen of behoefte aan begeleiding. Dat kan om een heleboel redenen zijn; bijvoorbeeld omdat iemand relatieproblemen heeft maar ook als iemand wil leren omgaan met zijn of haar beperking.

Ongeveer de helft van de mensen die ik op dit moment coach, is doof of slechthorend. Daarnaast hebben 2 mensen de ziekte van meniere en is er 1 autistisch.

Wat ik vooral leuk vind aan mijn werk is het verschil tussen al mijn klanten. Maar het zijn vooral allemaal mensen die ergens tegenaan lopen, een probleem, dat ze op willen lossen. Ze komen bij me omdat ze iets willen veranderen aan hun situatie, omdat ze gelukkiger willen worden en erop vertrouwen dat dat ook zal gebeuren als ze er moeite voor doen.

http://www.judithhament.nl