Mijn naam is Leo Bruggeman en ik ben zelf ook doof! Sinds 1 november 2009 ben ik werkzaam als Arbeidsconsulent bij Werkpad BV in Rotterdam (deze is per 1 mei 2009 ontstaan uit een fusie tussen Fama en Bureau Arbeid). Werkpad is een re-integratiebedrijf voor 4 verschillende doelgroepen:

• mensen met een auditieve beperking,
• mensen met een visuele beperking,
• mensen met autisme en
• mensen met een spraak/taal problematiek

Doven en Slechthorenden behoren tot ‘mijn’ doelgroep. Voordat ik bij Werkpad kwam, heb ik ruim 17,5 jaar bij het UWV gewerkt op de afdeling Kwaliteit. Eerst 15 jaar lang in Rotterdam en daarna 2,5 jaar in Breda. Ik heb op zowel de afdeling Werkloosheidswet als op de afdeling Arbeidsgeschiktheid gewerkt. Het werk bij het UWV was op zich wel leuk, maar ik wilde dit werk niet voor de rest van mijn leven gaan doen. Ik ben toen begonnen met een HBO opleiding (Jobcoaching). Nadat ik mijn certificaat had behaald ben ik gaan solliciteren bij Werkpad en daar werk ik dus nu.

Hoe kijk ik terug naar de afgelopen maanden bij Werkpad?? Wat was mijn eerste indruk? Ik heb intussen wel gemerkt dat geen enkel traject hetzelfde is. Het is puur maatwerk. Je hebt met verschillende cliënten te maken met verschillende achtergronden en verschillende niveaus. En dat maakt het werk zo uitdagend. Het geeft je een goed gevoel als een cliënt geplaatst wordt en vooral als hij of zij het werk kan behouden, want daar gaat het uiteindelijk om. Het heeft bovendien ook voordelen nu ik veel samenwerk met mijn oude werkgever (het UWV). Het gaat tot op heden ook goed met de samenwerking met de werkgevers. Zeker nu wij tegenwoordig goede communicatiemiddelen hebben (e-mail, sms, tolk gebarentaal en teksttelefoon). Verschillende keren heb ik bij bedrijven presentaties gegeven over “Hoe om te gaan met een collega die doof is..?”, want ik wilde ook graag begrip kweken bij mensen die het moeilijk vinden om een dove collega te hebben.

Voor enkele cliënten was het in het begin wel even schrikken en vooral wennen dat ze nu een dove Arbeidsconsulent hebben. Een groot voordeel hiervan is wel dat je met je cliënten kunt communiceren in je eigen taal, je moedertaal en dat is de Gebarentaal. Ook met deze taal kun je de cliënten zo goed mogelijk begeleiden. Begeleiden op de manier zoals ik (als dove) zelf begeleid zou willen worden.