Voor Werkpad heb ik een ervaringsverhaal van een cliënte mogen interviewen en schrijven bij het Provinciehuis.

Angelita met trots: ‘ het is heel prettig om met mijn gebarende collega’s te praten en werken’.

Angelita (41 jaar) is doof. Zij is geboren en opgegroeid in Suriname. In 1999 is Angelita getrouwd met haar dove partner en zij is op dat moment verhuisd naar Nederland. Samen met haar partner is zij in Den Bosch gaan wonen. Angelita heeft geen opleiding gehad en weinig werkervaring opgedaan in Suriname. Zij had moeite met Nederlandse taal. Dit maakt het lastig voor haar om in Nederland mee te draaien op de arbeidsmarkt. Voor haar is het een uitdaging om uit te zoeken hoe zij haar Nederlandse taal kan verbeteren en op zoek kan gaan naar een baan.

Daarnaast krijgt zij een hulp van een jobcoach van Werkpad om samen te solliciteren en kijken waar zij zou kunnen werken. Het is een enorme uitdaging voor hun beide, aangezien Angelita geen opleiding heeft gedaan en weinig werkervaring heeft opgedaan.

Gelukkig zijn er mogelijkheden met drie verschillende bedrijven. Ze mag bij deze bedrijven op bezoek gaan en een kijkje nemen. In 2001 vindt zij uiteindelijk een leuke baan bij het Provinciehuis in Den Bosch.

Werkzaamheden bij het Provinciehuis.

Angelita werkt 18 uur per week en in de middag, vanaf 12 uur. In de ochtenden zijn er weinig aanmeldingen voor post en producten, daardoor is er weinig werk te doen ‘s morgens. Angelita vindt het prima om in de middag gaan werken. Dan zijn er ook meer collega’s aanwezig op de postkamer.

Haar werk bestaat voornamelijk uit postwerk. Daarin heeft zij verschillende taken, zoals bestellingen van diverse producten verwerken, pakketten ontvangen en versturen, kopieerapparaten bijvullen met papier en inkt en de ontvangen post wegbrengen naar allerlei afdelingen.

In het begin vond zij het moeilijk en spannend op haar werk, vanwege moeilijke communicatie met collega’s. Er is veel tijd nodig om aan elkaar te wennen en leren hoe samen te werken en communiceren op het werk.

Angelita vindt het leuk dat ze zelfstandig kan werken en is daar trots op. Zij werkt veel samen met haar collega Jos. Ze kunnen elkaar goed helpen met verschillende werkzaamheden. Jos doet het telefoon werk. Ook heeft hij meer verstand van computerwerk en hij helpt bij het tillen van zware producten of pakketten.

Werkgever Anita Smits over haar ervaring met Angelita: ‘Het is heel prettig met Angelita te werken en zij doet haar werk heel goed’.

Anita Smits geeft aan dat zij het heel prettig ervaart met Angelita. Zij is tevreden en blij met Angelita. Zij doet haar werk goed. Anita vindt het leuk om in gebaren met haar te praten. Anita heeft zelf gebaren geleerd van dove vrienden in de buurt. Ze kennen elkaar al ruim 8 jaar en hierdoor is de gebarentaal geen onbekend terrein voor Anita.

Anita:‘In het begin is het erg wennen op de werkvloer zowel voor Angelita als voor haar horende collega’s. Voor het zorgen van een fijne samenwerking en goede communicatie kost tijd. Angelita krijgt regelmatig evaluatiegesprekken met haar baas en jobcoach Miranda om te kijken hoe het gaat. Anita heeft bewust gekozen om Angelita op een kleine afdeling te plaatsen, vanwege de communicatie en de onderlinge samenwerking met collega’s’.

Er is tegenwoordig minder postwerk door de opkomst van het internet, mailcontact en de mobiele telefoon. Dat heeft wel een gevolg voor Angelita, die het meest met de post werkt. Daarom wordt er met Jobcoach Miranda gekeken welke competenties en talenten Angelita heeft, zodat zij andere werktaken kan leren uitvoeren. Miranda helpt daarnaast ook met het uitleggen van de constante veranderingen van cao-regels aan Angelita.

Communicatie & gebarentaal:

Via Kentalis/Werkpad heeft zij een goede Nederlandse cursus gevonden. Deze werd gegeven door mevrouw Y. Scheepers. Op die manier kreeg zij een kans om beter Nederlands te lezen, schrijven en spreken. Dat heeft haar goed geholpen. Ondertussen leerde zij ook Nederlandse Gebarentaal.
Vroeger vond Angelita het lastig te communiceren met haar collega’s maar is er verandering gekomen dankzij een gebarencursus en dankzij openheid van haar collega’s. Angelita geeft lachend aan:

Ik vind het geweldig dat de collega’s goed rekening houden met mij. Ik ben heel blij met gebarende collega’s. Zo kunnen we elkaar goed verstaan en communiceren’

Anita is heel open over het belang van gebarentaal op de werkvloer. Anita:

‘Ik vind het belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt met gebaren en dat er onderling rustig gepraat wordt.’

Vorig jaar werd er vijf keer een gebarencursus van anderhalve uur gegeven door Angelita samen met jobcoach Miranda en dat is succesvol verlopen. De succesvolle gebarencursus wordt gedeeld in de nieuwsbrief en op de website brabant.nl. Hierdoor krijgen de afdeling postkamer en Angelita veel positieve reacties en complimenten.

De meeste collega’s doen hun best om gebaren te blijven gebruiken, zoals ‘goedemorgen’, ‘kopje thee/koffie’ en vingerspellen. Er hangen een paar gebarenposters op de postkamerafdeling en bij de koffiekamer. Op die manier kunnen de collega’s goed blijven oefenen en een bepaald gebaar opzoeken als ze het niet meer weten.

Anita: Angelita heeft geen speciale hulpmiddelen nodig. Het belangrijkste communicatiemiddel onderling is voornamelijk met mailen en appen via de mobiel. Telefonisch werk wordt door collega Jos gedaan. Het is prettig om een ‘maatje’ te hebben voor Angelita. Dat is ook handig als zij gewaarschuwd moet worden bij brandalarm oefening. Er wordt ook belangrijke informatie over organisatieontwikkelingen goed doorgegeven aan haar.

Jobcoaching voor Angelita: Miranda van Werkpad

Voor een goede begeleiding kan Angelita altijd kiezen voor een jobcoach en/of een tolk. Angelita hoeft niet lang over nadenken, want zij is al heel lang blij met haar vaste Jobcoach Miranda!

Jobcoach Miranda komt één keer per maand langs bij het provinciehuis om te kijken hoe het gaat op haar werk. Soms is er een verandering of zijn er nieuwe collega’s bij gekomen. Daarbij heeft Angelita ondersteuning nodig voor aanpassing bij ‘nieuwe’ werkzaamheden en voor een goede communicatie met nieuwe collega’s. Bij werkverandering gaat Miranda het uitleggen en eventueel kijken welke talent en werkervaringen zij heeft om nieuwe en passende werktaken kunnen uit te voeren, aangezien er steeds minder met postwerk gewerkt wordt.

Miranda:Ongeveer 17 jaar geleden ben ik als Jobcoach gaan werken bij Werkpad. Op dat moment startte Angelita met haar stage binnen het provinciehuis
Ik ben Angelita als jobcoach gaan begeleiden en ben dat al die jaren blijven doen. Ik heb Angelita zien ontwikkelen van een verlegen terug getrokken meisje tot een assertieve en zelfbewuste vrouw.

De Nederlandse lessen die ze heeft mogen volgen van het provinciehuis hebben daar ene grote rol bij gespeeld. Nu heeft Angelita taal om zich zelf duidelijk te maken. Gebarentaal en geschreven taal. Dat is heel belangrijk geweest in haar ontwikkeling.

Verder zie ik dat ze goed is opgenomen in haar team, dat haar collega’s moeite doen om goed met Angelita te communiceren en dat ze volwaardige en waardevolle collega is. Communicatie blijft een aandachtspunt en ik hoop dat ik Angelita en haar collega’s op dat gebied nog een hele tijd mag blijven ondersteunen.

Tips voor de werkgever met nieuwe dove medewerkers:

Anita geeft graag tips voor de werkgevers, die een dove kandidaat of medewerker krijgen:

Durf een stap te zetten door een kans te geven aan een dove medewerker. Maak goede afspraken met elkaar, zorg voor een goede communicatie, leer eventueel gebaren en praat rustig. Neem tijd en energie voor elkaar en zorg samen voor een goede samenwerking. Plan regelmatig een evaluatiegesprek en vraag hoe het gaat en wat minder.

Een doofvriendelijke werkomgeving

Het provinciehuis is een mooie voorbeeld van een doofvriendelijke werkomgeving met gebarende collega’s, die goed rekening houden met een dove medewerker.

Ik vind het prachtig om deze werkplek van een dove cliënt te mogen bezoeken en haar te interviewen. Ik voelde me meteen welkom door Angelita en ook door haar horende collega’s en aardige werkgever. Ik heb weinig doofvriendelijke werkomgevingen meegemaakt en waar er zelfs gebarenposters aan de muur hangen. Angelita werkt al ruim 17 jaar bij het provinicehuis en dat is zeker haar beste en leukste werkplek.

Geschreven door Claire Meijer voor Werkpad