Voor Werkpad heb ik een ervaringsverhaal van een slechtziende cliënte mogen interviewen en schrijven. Via Stichting Raket heb ik Maaike heb ik leren kennen.

Maaike: ‘Nu zie ik mijn visuele beperking als een uitdaging’.

Maaike (40 jr) is slechtziend en zij woont in Den Bosch. Maaike kon vanaf haar geboorte goed zien. In 2006 is zij plotseling binnen 1 dag slechtziend geworden als gevolg van oogzenuwontsteking. Haar zicht lijkt op: kijken door een rietje ter grootte van je hoofd op 1 meter afstand, Daarbinnen heeft ze een gezichtsscherpte van slechts 2%. Dat zette haar wereld op zijn kop.

Uiteindelijk leert zij dankzij het revalidatie centrum (Visio het Loo-erf) hoe om te gaan met haar visuele beperking en hoe dit te accepteren. Hierdoor ziet zij haar visuele beperking nu als een uitdaging i.p.v. beperking.

Revalidatiecentrum

In 2011 zat zij in revalidatie centrum Visio het Loo-erf. Daar leerde zij vooral hoe om te gaan met haar visuele beperking, zoals het lopen met een stok en zich te presenteren als een slechtziende. Hiervoor zat zij 4 dagen per week intern voor 10 maanden. Zo leerde zij non visueel computeren, koken, het huishouden en zij kreeg ook mobiliteitstrainingen.

Werk als verpleegkundige

Maaike heeft de opleiding sociale pedagogisch hulpverlening (SPH/HBO) en HBO verpleegkundig gevolgd en afgerond. Vroeger heeft zij gewerkt als ‘goedziende’ verpleegkundig bij het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Haar werk verliep prima en zij heeft het altijd naar haar zin gehad, totdat zij haar visuele beperking kreeg in 2006. Helaas beperkte haar slechtziendheid haar werkzaamheden als verpleegkundig in het ziekenhuis.

Daarna heeft zij als verpleegkundige gewerkt bij de GGD in Tilburg, Dat ging toch moeizaam. Op haar werk probeerde zij er het beste van te maken en om door te zetten tot zij uitviel en tegen een burn-out aanzat.

Begeleiding van Werkpad

Toen het niet lekker liep op haar werk bij de GGD, kreeg zij begeleiding bij Bartiméus Werkpad van een arbeidsconsulent Frank, die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met een visuele beperking.
Frank was er eerst om haar te begeleiden bij het werk binnen de GGD. Toen zij ging revalideren bij Visio het Loo-erf, heeft hij daarna de terugkeer naar werk begeleid, maar dat liep anders dan gepland. Toen hebben ze samen met de werkgever besloten dat er geen mogelijkheden meer waren bij de GGD.

Frank heeft het proces begeleid van het afscheid nemen van haar werk en het vechten voor haar gevoel van gelijkwaardigheid. Daarnaast keken ze samen waar nog mogelijkheden lagen op de arbeidsmarkt. Hij was er vooral om haar grenzen te bewaken, want dat had zij erg moeite mee. Frank ging o.a. ook mee met gesprekken met haar leidinggevende. Dat heeft haar goed geholpen o.a. om haar zelfvertrouwen als slechtziende te vinden en om te leren hoe e.e.a. aan te pakken t.a.v. haar werksituatie. Zij heeft tijd voor zichzelf genomen en goed nagedacht over haar visuele beperking en haar toekomst.

Het solliciteren: moeizaam en veel afwijzingen

In 2011 was er een economisch crisis. Het solliciteren ging erg moeizaam en Maaike heeft veel sollicitatie activiteiten verricht. Helaas heeft zij net zo veel afwijzingen gehad. Het valt haar vooral tegen dat de werkgevers moeilijk doen om haar een simpele kans op een goede baan te geven vanwege haar visuele beperking. De werkgevers waren toen niet open om samen te kijken wat de mogelijkheden waren en welke werkaanpassingen voor haar op het werk nodig waren.

Maaike: ‘Er stonden in de crisistijd vaak vele mensen met mij te solliciteren en dan koos men toch vaak gevoelsmatig voor de makkelijke weg met iemand zonder beperking’.

Carrièreswitch van verpleegkundig tot sportmasseur

Bij een revalidatiecentrum werd Maaike geadviseerd door haar fysiotherapeut om sportmasseur te worden. Dat zou goed voor haar zijn. In het begin twijfelde zij hierover, maar het is uiteindelijk een hele goed tweede keuze geweest.

Hierna is zij een opleiding tot sportmasseur gaan volgen. Het UVW heeft haar opleiding voor een groot deel betaald, zodat zij deze opleiding kan volgen.

Zij ontdekt dat het werken als sportmasseur heel leuk werk is, omdat zij veel met mensen bezig is. Het is ook fijn te merken, dat mensen door goede en heerlijke massages tot ontspanning en rust kunnen komen. Haar visuele beperking beperkt haar werk als masseur niet, waardoor zij prima zelfstandig haar werkzaamheden kan uitvoeren. Misschien is haar visuele beperking juist wel een pre.

Haar keuze tot ZZP’er: eigen baas en haar zelfstandigheid behouden

Ondanks haar tientallen sollicitatiepogingen, heeft zij ontdekt dat de meeste werkgevers onwetend zijn en niet in staat zijn om een werkplekaanpassing op het werk te regelen. Ze zijn bang voor het onbekende lijkt het.

Daarom heeft Maaike uiteindelijk besloten om ZZP’er te worden. Een paar jaar geleden heeft zij haar eigen onderneming opgezet: Bennink sportmassage.

Zo kan zij eigen baas zijn en haar zelfstandigheid behouden met leuke werkzaamheden. Daarnaast wil zij haar kwaliteiten en talenten goed benutten met haar werkzaamheden als sport- en stoelmasseur. Hierbij heeft zij een goede begeleiding gehad van Solvid, een re-integratiebureau voor ondernemerschap.
Nu werkt Maaike als ZZP’er met alle plezier bij het fysiotherapie centrum. Daar geeft zij sportmassages en zij werk over heel Nederland m.b.t. stoelmassages. Daarnaast geeft zij stoelmassages bij diverse bedrijven. Zij heeft geen eigen kantoor, want zij kan prima een ruimte huren bij fysiotherapie centrum of bij andere bedrijven.

Momenteel volgt zij een nieuwe opleiding tot massage therapeut (HBO) in Vlijmen. Hiermee leert zij massagetherapie te doen. Bij massagetherapie richt zij zich op psychische en lichamelijke klachten. Hierbij masseert zij lichamelijk delen en zij bespreekt de dingen waar men tegen aanloopt op psychisch vlak, meer holistisch. Bij sportmassage masseer je harder en lokaler om de spieren los te krijgen.

Hulpmiddelen

Maaike: mijn nieuwe hulpmiddel van Orcam My Eye is super geweldig! Ik ben zo blij mee en ik neem mijn Orcam My Eye overal mee!

De hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden: Voor het lezen en mailen, gebruikt zij vooral een spraak computer of mobiel, die gedrukte taal in gesproken taal vertaalt. Soms leest zij met hulp van een brailleleesregel. Voor lange afstand lopen maakt zij gebruik van een blinde geleide stok, taststok
Voor het reizen gaat zij met de trein, de bus of met taxi. Zij heeft hiervoor een OV plus en dat gaat heel goed.

Een speciale en superhandige hulpmiddel is OrCam MyEye. Het is een soort voorleesbril, die gedrukte tekst kan vertalen in gesproken taal. De OrCam MyEye kan gedrukte tekst lezen, zoals boeken, kranten en labels op de producten. Maaike is laaiend enthousiast met dit geweldige hulpmiddel! Zij neemt haar OrCam MyEye altijd mee. Het is heel handig bij de supermarkt als zij een label op een product moet lezen.
Meer informatie over OrCam MyEye.

Organisaties voor slechtzienden en blinden

Bartiméus is een expertise-organisatie met allerlei mogelijkheden voor mensen met een visuele beperking. Hiermee ondersteunt ze slechtzienden en blinden om het leven te relativeren en te leren leven, zoals ze dat willen. Zowel in praktische zaken zoals hulpmiddelen advies en ergotherapie, als mentaal (maatschappelijk werk, psycholoog).

Maaike heeft er goede contacten met een groep slechtzienden bij Bartiméus. Vorig maand is er een leuke activiteitsdag georganiseerd voor hen. Maaike heeft meegedaan met het karten! Hoe doet zij het als zij het niet kan zien en rijden? Een begeleider zit naast haar in een kart en hij tikt haar been aan als een aanwijzing als zij naar rechts, links, of rechtdoor moet rijden. Voor haar is het een heel gave ervaring! Zij geeft lachend toe dat zij vier keer kleine botsingen maakte tijdens het karten.

Sportieve bezigheid: Top skiën met begeleider

Maaike is geheel onverwachts aan skiën begonnen en het is haar topsport geworden. Zij moet hiervoor heel veel trainen en zeker niet bang zijn om te vallen. Daarbij heeft zij vaste begeleiders, die vooraan skiën. Daarbij communiceren ze via een keel microfoontje en een oortje. Zo weet zij wanneer zij naar rechts of links moet en kan haar buddy de piste beschrijven.

In de zomer traint ze twee keer per week en zij reist hiervoor naar een van twee indoorskihallen in Landgraaf of Zoetermeer. Zo kan zij ook in Nederland blijven werken. Daarnaast traint ze nog meerdere keren per week aan kracht en conditie.

In de winter reist zij vaak naar Zwitserland of Oostenrijk voor het trainen en daarnaast doet zij mee aan skiwedstrijden. Zij kan skiën op topniveau met slechts 2% zicht, wel is het heel praktisch om altijd een ski-begeleider bij zich te hebben. Haar ski-begeleider (buddy/ Guide) is haar oog en enorme ondersteuner. Samen hebben ze meerdere skiwedstrijden gewonnen. In maart hebben ze nog zilver op de Europa Cup gewonnen.

Onlangs heeft Maaike haar Stichting Maaike Bennink foundation opgericht. Zodat zij door kan gaan met haar skiën op topniveau. Het kost veel geld voor het reizen, ski-spullen en voor het meedoen met skiwedstrijden. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt is haar nieuw hoofdsponsor voor het aankomende ski seizoen. Daar is zij heel blij mee en trots op!

Tips voor werkgevers:

Maaike heeft tips voor werkgevers, die een slechtziende kandidaat of medewerker krijgen:

‘De werkgevers zouden een open houding moeten hebben voor slechtzienden en blinden. Durf in gesprek te gaan met ze. Bespreek wat ze wel kunnen en wat ze nodig hebben en samen uit te vinden hoe samen te werken. Het is vooral belangrijk om open te staan voor ze. En dat ze niet denken in beperkingen maar in uitdagingen. Vraag ondersteuning van expertisecentra zoals Bartiméus Werkpad als je er samen niet uitkomt’.

Durf grenzen te verleggen en uitdagingen aan te gaan

Maaike is een hele sociale en ondernemende vrouw die niet door haar visuele beperking wordt tegengehouden en zij gelooft heilig in mogelijkheden en kansen. Zo durft zij haar grenzen te verleggen en nieuw uitdagingen aan te gaan, zoals met het opzetten van haar onderneming als sport- en stoelmasseur en met het skiën op topniveau.

Geschreven door Claire Meijer voor Werkpad.