Op 29 september vond werelddovendag plaats in Leeuwarden. Het was een geslaagde dag met een hoge opkomst van dove en slechthorende mensen.

Bij werelddovendag (WDD) kunnen veel doven elkaar elk jaar weer ontmoeten en bijkletsen. Het is een grote reünie voor doven die overal verspreid in Nederland wonen. Het is ook erg informatief voor nieuw mensen die nog nooit bij WDD zijn geweest: echt een ‘eye-opener’.

Er was een informatie- en ondernemersmarkt te vinden en er was ook een leuk programma met diverse workshops en lezingen. Zelf stond ik als ondernemer van klinktprima bij een ondernemersmarkt en ik heb ook een presentatie gegeven. Ik heb verteld over mijn onderneming, loopbaanontwikkeling en het opzetten van een onderneming.

Het is leuk te ontdekken dat er een dove man is, die mij via klinktprima & social media al vanaf het begin in 2007 volgt! Het is echt gaaf dat er een trouwe volger van klinktprima is. Met hem heb ik gepraat over zijn arbeidsverleden en wat hij doet als ZZP Coach. Het was een heel interessant gesprek.

Vorig jaar werd WDD op drie locaties gehouden: Groningen, Amsterdam en Rotterdam. Het was moeilijk te kiezen tussen Amsterdam en Rotterdam, uiteindelijk koos ik voor SWDA in Amsterdam. Ik heb toen niet iedereen gezien omdat ze naar een andere stad gingen. Dit jaar was er gelukkig maar een locatie waar WDD plaatsvond. Leeuwarden is een prachtig stad! Het is zeker moeite waard om naar toe te reizen ondanks de reistijd. Samen met mijn dove vriendin heb ik een nachtje geslapen in Leeuwarden.

Bij de Bed and Breakfast verliep het contact met de eigenaresse op een grappige manier. Mijn vriendin en ik kwamen na WDD en het eten aan bij de B&B. We belden aan en het duurde wat lang voordat de deur openging. We beseften dat wij bij een reservering vergeten waren voor het vermelden dat wij doof waren.

Bij de kennismaking legde ik uit dat wij doof waren en dat wij goed kunnen liplezen. De eigenaresse was enorm verrast en zij ging ons rondleiden zonder haar mond te gebruiken. Zij wees elke kamer aan waar de lichten en knopjes waren. Bij de deur begon zij twijfelen hoe zij moest afronden. Ik verzocht haar om gewoon te spreken omdat wij goed kunnen liplezen. Zij begon eindelijk te praten en zij vertelde over hun hond en hoe laat het ontbijt in de ochtend gebracht wordt. Ik gaf aan dat wij het goed hebben begrepen en bedankte haar voor de informatie. Zij keek ons verrast aan dat wij haar inderdaad konden begrijpen.

Het is grappig om mee te maken hoe sommige mensen reageren en ermee omgaan met het feit dat ik doof ben. Uiteindelijk beseffen ze dat ze normaal kunnen praten en met dove mensen kunnen omgaan. Het mond dichthouden en alleen het aanwijzen maakt het niet makkelijk voor een goede communicatie.

Het was een TOP weekend met een geslaagde WDD in een mooie stad en een comfortabel verblijf!