Op een donkere ochtend met plensregens en storm ging ik vroeg de deur uit voor een vroege ontbijtbijeenkomst met als gastvrouw Lucille Werner. De ochtend werd georganiseerd door de Koninklijke Kentalis en Werkpad, in Utrecht. Het doel van de ochtend was leveranciers van Kentalis in te lichten over het werken met mensen met een auditieve beperking of TOS.

Ondanks het slechte weer en een aantal files op weg vanuit Brabant, ben ik gelukkig net op tijd voor een ontbijtbijeenkomst. Het ontbijtbuffet is goed verzorgd en de tafels zijn netjes gedekt in een zaal bij de ‘TOS fabriek’.

De opening werd verzorgd door twee organisators Clemens de Jager (manager Werkpad) en Oscar Dekker (bestuursvoorzitter Kentalis) waarna Lucille Werner de ochtend start. Met haar foundation zet Lucille zich veel in voor gehandicapten en is natuurlijk bekend van televisie.

Lucille neemt ons mee in de wereld van de werkende dove en TOS jongeren. Het programma volgt een aantal sprekers en ervaringsdeskundigen (Doven en TOS).

Pascal van de Berengroep geeft een mooie presentatie over empowerment en zijn ervaringen als laatdove zelfstandig ondernemer. Pascal vertelde ook uitgebreid over zijn inzet voor belangrijke voorzieningen voor doven en slechthorenden (o.a. nieuws voor doven (doof.nl), tolkvoorzieningen, toegankelijkheid en ondertiteling).

Een aantal jongeren met TOS hebben ook ieder hun ervaring gepresenteerd. Ze hebben een mooi voorbeeld kunnen laten zien over hoe lastig mensen met TOS het hebben met taalbegrip en verwerking. TOS staat voor Taal Ontwikkelingsstoornis. Ze vertelden ook over hoe de TOS-fabriek dankzij Kentalis is ontstaan. Dat is een leerwerkbedrijf voor jongeren met TOS, omdat zij ook lastiger aan een baan kunnen komen.

Daarna is het tijd voor de dove ervaringsdeskundigen: Mariëtte Booij (dove secretaresse bij Kentalis) en ik zijn geïnterviewd door Lucille over onze ervaringen met scholen, opleidingen, werk en onze kansen op de arbeidsmarkt. Het is erg leuk en bijzonder om mijn ervaringen samen met Mariëtte te mogen vertellen.

Uiteraard mogen we krachtig afsluiten door een goed advies te geven: ‘Durf te communiceren met doven, kijk naar talenten en ervaringen van de doven in plaats van naar hun beperkingen en geef de tijd voor het wennen aan communicatie en samenwerking met de doven’.

Lucille sluit de bijeenkomst af met haar idee voor een minister van gehandicaptenzaken. Zij vertelt de reden voor de zoektocht naar een minister van gehandicaptenzaken en waarom het nodig is. Het is duidelijk de tijd om te veranderen in de maatschappij en de arbeidskansen voor mensen met gehandicapten. Wie kan dat beter dan mensen met een handicap of arbeidsbeperking?

Na afloop heb ik gesproken met een van de werkgevers en hij was oprecht geïnteresseerd in mijn rol als een dove ondernemer, hoe ik me heb kunnen ontwikkelen en wat ik precies doe bij Werkpad.

Het is zeker een zeer leerzame bijeenkomst voor de aanwezige leveranciers en werkgevers: hopelijk nemen ze positieve gedachten mee om doven en mensen met TOS arbeidskansen te geven bij hun bedrijven. Dat is zeer leuke manier om te participeren en te netwerken.

Hierbij wil ik mijn collega en manager bij Werkpad bedanken voor een bijzondere uitnodiging en ervaring om bij deze ontbijtbijeenkomst te mogen zijn en geïnterviewd te worden door Lucille!