Voor Werkpad heb ik een dove man, Frido geïnterviewd op zijn werk en zijn ervaringsverhaal geschreven. Hieronder vind je zijn verhaal:

Frido: ‘op mijn werk word ik als een gelijkwaardige collega behandeld’.

Bij het bedrijf ‘Lex van der Heijden, truckstyling’ in Boxtel werkt een dove man, Frido met veel plezier.

Frido (39 jaar) is doof vanaf zijn geboorte en komt uit Vught. Frido is in een dovenomgeving opgegroeid. Hij is een rustige man en maakt graag contact met mensen, ook met zijn horende collega’s. Hij is sociaal ingesteld en leergierig. Frido kan goed met zijn handen werken, daarom heeft hij een technische opleiding gekozen bij VSO Plus in Sint Michielsgestel. Daar heeft hij een opleiding gevolgd tot schilder.

Daarna heeft hij via de sociale werkplaats WSD stage mogen lopen bij een boerderij. Bij deze boerderij heeft hij raamkozijnen en deuren geschilderd. Na zijn stage is hij als meubelspuiter aan de slag gegaan bij een bedrijf in Schijndel wat later verhuisd is naar Veghel.

Na 20 jaar gewerkt te hebben, is dit bedrijf helaas failliet gegaan. Na een doorstart was het werk voor niet prettig meer en er waren teveel onduidelijkheid. Voor het eerst is hij toen werkloos geraakt.

Met hulp van een jobcoach Gonny, vanuit Kentalis Werkpad, is Frido gaan zoeken en solliciteren naar een andere leuke baan. Na een tijdje zoeken, heeft hij een prachtige baan gevonden bij Van der Heijden in Boxtel. Hans coach vanuit Kentalis helpt hem bij het werk.

Zijn werk bij Van der Heijden truckstyling

Lex van der Heijden is de werkgever van Frido. Lex is een creatieve jonge ondernemer met een enorme inzet en een grote dosis humor. Er hangt echt een familie sfeer die zorgt dat iedereen zich prettig voelt. Frido ervaart dit als geen ander.

Bij van der Heijden wordt er gewerkt aan truckstyling. Het bedrijf van Lex is in hetzelfde pand als het familie bedrijf van der Heijden transport. In dit bedrijf heeft Lex van der Heijden een geïsoleerde opdracht waar Frido aan werkt. Er is een samenwerking met de afdeling dagbesteding van Kentalis, waar op de dagbesteding de eindafwerking plaats vindt. (o.a. het poetsen en inpakken). Het is een product dat een onderdeel is bij de aanleg van het waterleiding netwerk.

Frido werkt als een productie medewerker. Als voorbereiding voor installatiewerk zaagt hij kunststof buizen op maat en maakt er een schroefdraad in.

Frido werkt vier dagen per week. Het is repeterend werk maar hij vindt het erg leuk om met zijn handen bezig zijn. Op zijn werk wordt hij nog steeds ondersteund door zijn coach Hans, die hem helpt met handige hulpmiddelen en hem begeleidt in zijn werkzaamheden.

Coach Hans legt het werk van Frido uit:

Frido maakt de pijpjes. Ze worden eerst gezaagd. buitendraad op de draaibank en vervolgens wordt er een linkse binnen draad handmatig in getapt. Dan worden de pijpjes op een trolly gelegd. De trolly`s worden opgehaald door iemand van de dagbesteding met de vrachtauto, die daarna naar Kentalis wordt gebracht. Daar vindt op verschillende plekken en in allerlei vormen de eindafwerking plaats. Zo ondersteunt Frido het hele productieproces van de kunststof pijpjes netjes tot aan de aflevering’.

Communicatie op zijn werk

Lex van der Heijden: ‘communicatie met Frido verloopt prima. Het werkt het beste om hem als gelijkwaardig te behandelen en normaal te praten. Soms schrijven we iets op voor de duidelijkheid’.

Frido kan redelijk goed liplezen. Zijn leidinggevende Lex staat er open voor om gebaren te leren, zodat hun communicatie nog verbetert en gemakkelijker kan worden.

Werkpad biedt extra ondersteuning

De tevredenheid bij Lex van der Heijden over de samenwerking met Werkpad Kentalis, heeft geleid dat Lex de uitdaging is aangegaan om Frido een betaalde baan aan te bieden. Dat is nog eens meedenken en een perspectief. Hierdoor werkt Frido nu met veel plezier en met goede ondersteuning van jobcoach Werkpad bij Lex van der Heijden.

Het werk past heel goed bij Frido en wat heel belangrijk is. Frido voelt zich thuis op het bedrijf. Hij hoort erbij op zijn werkvloer. Hij blijft wel een ondersteuning krijgen van de jobcoach.