Grow2Work is een project van de FODOK dat ondersteunt wordt door de andere belangenorganisaties.. Zij hebben het project geïnitieerd. Later is het project you2work in 2018 ontstaan met aantal ideeën vanuit FODOK en Grow2work met de doel om de werkzoekende jongeren te ondersteunen in hun zoektocht naar hun droombaan. Grow2work is per november 2019 gestopt. Project You2work is nog een jaar verder gegaan met hulp van FODOK en financiering van Oranje Fonds.

Vanaf september 2018 ben ik betrokken geweest bij een project van You2work. Als buddy ben ik begonnen met het deelnemen aan trainingen en aan het begeleiden van jongeren met een auditieve beperking, in hun zoektocht naar een baan. Het is een hele leuke periode waarbij ik veel geleerd heb van mijn ervaringen met de jongeren en van de leerzame trainingen. De trainingen brengen de buddy’s bij elkaar. Wij leren over waarderend onderzoeken, een groei ‘mindset’, positief coachen, goede gespreksuitvoering en intervisie. Ook zijn de ervaringen en tips van buddy’s heel waardevol, want zo leren wij van elkaar hoe je op een bepaalde manier kan begeleiden en aanpakken, maar ook hoe je eigen inbreng kan inzetten in een begeleiding en in jezelf als buddy.

Afgelopen jaar is het helaas een rommelig jaar geweest door met name Corona situatie. Hierdoor zijn alle trainingen via Zoom online georganiseerd en sommige begeleiding aan de jongeren werden ook op afstand gedaan. Alle buddy’s en jongeren ervoeren het als erg moeilijk met contact op afstand. Het is erg jammer dat het project tijdens moeilijke periode met Corona moest worden afgerond. Net als iedereen mis ik ook fysieke contact tijdens de trainingen en een begeleiding met de jongeren.

Naast mijn werk als buddy, ben ik ook als trainer aan het werk bij You2work, met als doel om jongeren met hun sollicitatie te ondersteunen. Gelukkig kon ik in november mijn training met het onderwerp van sollicitatie en competentieprofiel online geven aan jongeren. Deze training is erg succesvol verlopen. De jongeren vonden het erg uitdagend en leerzaam om over hun eigen vaardigheden en talenten te ontdekken en dat zij als een oefening hun Elevator Pitch moesten voorbereiden en presenteren.

Online training sollicitatie

Online training sollicitatie

Kortom: Ik ben zeker enorm trots dat ik succesvol mijn deelname aan het project You2work heb afgerond en  mijn certificaat voor mijn rol als buddy heb behaald. Het is geweldig dat ik vijf jongeren heb kunnen begeleiden en dat zij hun baan, of een andere weg hebben gevonden met mijn ondersteuning. Ik heb zeker veel geleerd van mijn ervaringen met verschillende jongeren en hoe ik trainingen kan invullen. De ene jongere heeft meer aandacht nodig voor het schrijven van een sollicitatiebrief en CV, de andere jongere heeft juist nodig voor het ontdekken van haar vaardigheden en beroepsrichting. Het is erg uitdaging om de jongeren zoveel mogelijk zelfstandig te laten worden met hun sollicitaties en het vinden van hun zelfvertrouwen. Ondanks de Corona situatie, heb ik het afgelopen jaar een aantal jongeren kunnen helpen met het vinden van hun droombaan.

Het is jammer dat You2work dit jaar afgerond wordt, maar ik ben zeker een ervaring rijker. Ik ben dankbaar dat ik de mooie kans heb gekregen van You2work om als buddy en als trainer te mogen werken. Ik ga zeker door met het begeleiden en met het geven van trainingen, niet alleen aan jongeren, maar ook aan volwassenen met een auditieve beperking.

Online afrondingstraining van You2work

Online afrondingstraining van You2work

 

Trots met een certificaat voor mijn rol als buddy

Trots met een certificaat voor mijn rol als buddy