Kasia Hadley, projectleider You2work heeft het artikel geschreven:

We zijn alweer ene half jaar verder, dus is het tijd voor een terug blik op de ontwikkelingen van het project You2Work. Nadat Grow2work in oktober 2019 gestopt is, gaat You2Work helaas ook stoppen. Afgelopen zomer kregen we het teleurstellende nieuws te horen van het Oranje Fonds dat ze You2Work niet verder gaan subsidiëren. Gelukkig hebben we tot 1 januari 2021 de tijd gekregen om het project goed af te ronden. Laten we terugkijken wat You2Work voor anderen heeft betekend.  

Ten eerste, de coronamaatregelen zijn niet bevorderend geweest voor het project. Het werd steeds duidelijker hoe belangrijk het fysiek ontmoeten is voor doven en slechthorenden. Doordat alle live-bijeenkomsten moesten vervallen en we geheel online actief werden, is er een soort afstand ontstaan. Hierdoor werd het werven van de jongeren en buddy’s moeilijker.

Toegevoegde waarde

Toch heeft het project veel mooie momenten gekend en die mogen gevierd worden! De belangrijkste succesfactor is dat we ondersteuning konden bieden aan jongeren die tussen wal en schip vallen. Juist zij missen ondersteuning bij integratiebureaus of organisaties. Maar ook hoger opgeleide mensen kunnen maar moeilijk een passende baan vinden. Dankzij de ondersteuning van hun buddy’s hebben inmiddels zes jongeren op eigen kracht een baan gevonden dit jaar. Dat is een mooie toegevoegde waarde van You2Work.

You2Work (en Grow2work) worden vaak gezien als een centraal punt waar men terecht kan voor advies. Soms is het niet duidelijk hoe het systeem met betrekking tot ondersteuning binnen de arbeidsmarkt precies werkt. Dan kunnen we doorverwijzen naar verschillende bureaus, organisaties en bedrijven. Belangrijk is dat deskundigheid vanuit het project met name door de buddy’s wordt gedeeld.

Trainingen

Een andere mooie aanvulling is de samenwerking met onze vaste buddy Claire Meijer – Harrison, oprichtster van Klinktprima. Haar onderneming richt zich op een inclusieve arbeidsmarkt. Ter afronding van het project verzorgde Claire een training aan de jongeren met tools om hun baankansen te vergroten. Ook was er ruimte voor uitwisseling van ervaringen waardoor de jongeren heldere inzichten kregen. Kortom, een geslaagde bijeenkomst!

Wij krijgen veel positieve reacties van anderen dat You2Work een mooi initiatief is en dat het zou moeten blijven bestaan. Aangezien we ook veel aanmeldingen krijgen van andere leeftijdsgroepen, zoeken we een nieuwe ingang waarbij de leeftijdsgrens van 27 jaar kan vervallen en het project hopelijk weer opgepakt kan worden in de toekomst.

Kopie van het artikel 'Terugblik Project You2Work'

Kopie van het artikel ‘Terugblik Project You2Work’

Het artikel is verschenen in het blad van FODOK//FOSS Forum nr 23 op eind december 2020.