Afgelopen woensdagavond zijn Joost en ik voor de eerste keer samen naar een cabaretvoorstelling geweest; Dolf Jansen ‘Het Jansen vaccin’ in theater ‘Het Speelhuis’ in Helmond. Het is bijzonder voor mij, omdat er twee gebarentolken aanwezig waren. Mirjam Stolk en Cindy Doornman hebben op een hoek van het podium om de beurt getolkt. De gebarentolken zijn geregeld door Egon uit Someren, hij is slechthorend. Egon regelt regelmatig gebarentolken voor theatershows.

Dankzij de gebarentolken kon ik prima volgen wat Dolf Jansen zegt en hoe grappig hij kan vertellen. Het is een zeer knappe presentatie hoe snel de gebarentolken vertalen met het snelle spreektempo van Dolf.

Het wordt steeds normaler om gebarentolken in te zetten in culturele omgevingen, zoals theaters, museum, festivals. Dat is mede dankzij gebarentolk Irma tijdens de TV persconferenties vanaf begin 2020 en ook omdat de Nederlandse Gebarentaal sinds vorig jaar officieel erkend is. Op die manier worden de Nederlandse Gebarentaal en -tolken steeds zichtbaarder en meer geaccepteerd in de maatschappij.

Na een tweet van Joost over ons eerste cabaretvoorstelling, pikte de redactie van Omroep Brabant het nieuws op vanwege hun nieuwsgierigheid over mijn bezoek aan de voorstelling met gebarentolken.

Zo kwam een zeer leuke artikel met de titel ”Joost en Claire dankzij Gebarentolk voor het eerst keer naar cabaretvoorstelling” op Omroep Brabant.

Joost Meijer uit Helmond kon zijn geluk woensdag niet op. De voorstelling van Dolf Jansen,┬áHet Jansen Vaccin, werd door de gebarentolken extra hilarisch, vindt Joost. “We hebben ontzettend genoten. Dolf wilde een paar keer weten wat het gebaar voor een woord was en dat leverde hele grappige momenten op”, zegt hij.

Het is ontzettend gaaf om in het nieuwbericht van Omroep Brabant te staan na een geweldig voorstelling. Ik vind het belangrijk dat op deze manier meer aandacht besteedt wordt aan de Nederlandse gebarentaal en de inzet van gebarentolken, daarmee wordt deelname op alle vlakken in de maatschappij makkelijker en normaler voor doven en slechthorenden.