Per 1 mei 2021 werk ik voor de redactie van het dovenblad Woord en Gebaar. Het is het enige onafhankelijk tijdschrift, speciaal voor de dovengemeenschap en geïnteresseerden die graag meer willen leren over gebarentaal en de dovencultuur. Stichting Woord en Gebaar is in 1974 begonnen als een tijdschrift van de Stichting Nederlandse Dovenraad (sinds 1999 Dovenschap). In 1980 kreeg het blad de naam ‘Woord en Gebaar’.

Het is voor mij zeer waardevol en leuk werk om als redacteur voor het blad Woord en Gebaar te schrijven. In 2021 zijn zes nummers uitgekomen, waarvan ik voor drie nummers verschillende interviews heb afgenomen en geschreven. Vanwege coronamaatregelen en de grote afstanden heb ik alle interviews online gedaan. Dat maakt het niet minder leuk, zo leer ik interessante dove deskundigen kennen. Het is ideaal om via beeldbellen te kunnen gebaren en makkelijk te communiceren.

Voor het eerste artikel heb ik een dubbelinterview met Benny Elferink en Trude Schermer van het Gebarencentrum gedaan: heel interessant hoe Benny de directeur is geworden en Trude met eervol pensioen is gegaan. Voor het tweede artikel heb ik contact gezocht met Henrianne Jansen, een dove presentatrice, achter de schermen van de LeesVertelwedstrijd met vragen hoe zij tijdens de coronaperiode toch de mooie online LeesVertelwedstrijd heeft georganiseerd en uitgevoerd met de leerlingen en haar team.

Artikel: Directeur van het Gebarencentrum

Artikel: Directeur van het Gebarencentrum

Artikel over De Leesvertelwedstrijd

In laatste en decembernummer heb ik met Cas Wolters kunnen videobellen, de eerste dove BN’er over zijn ervaringen met zijn tweede deelname aan Heel Holland Bakt Nog een Keer, maar ook over zijn dagelijkse leven en zijn beroep als docent en bakker.

Leuke interview artikel met Cas Wolters

Leuke interview artikel met Cas Wolters

Voor het volgende nummer in 2022 komt er opnieuw een interessant artikel. Maar ik ga nog niet verklappen waar het over gaat en met wie ik ga interviewen. Ik ben erg blij dat ik zulke leuke en waardevolle interviews  met verschillende dove deskundigen kan doen en mooie artikelen hierover schrijf.

Wil je graag de artikelen en het blad lezen? Dan kan je aanmelden als abonnee voor het blad Woord en Gebaar.

Bladen W & G

Bladen W & G