Nieuwsbericht van Werkpad waaraan ik heb meegewerkt.

Op maandag 26 september heeft Werkpad deelgenomen aan de bijeenkomst “Wet Banenafspraak, participanten op de werkvloer” van het Ministerie van Defensie. Een dove collega en talent is geïnterviewd over hoe de samenwerking tussen een horende en dove collega werkt en ook over hoe het met de communicatie op de werkvloer gaat. Over wat specifieke vaardigheden zijn die dove mensen hebben en waarom het van toegevoegde waarde is om een doof talent in je team te hebben. Er zijn veel positieve reacties op gekomen en men vond het verfrissend om in maar 15 minuten tijd een soort elevator-pitch te krijgen.

De andere sprekers waren zeker inspirerend en de boodschap van alle sprekers die middag was dezelfde namelijk: “Gewoon doen!”. Stoppen met zeggen en denken dat er geen tijd of capaciteit voor begeleiding is, stoppen met zeggen en denken dat het allemaal gedoe geeft of dat iemand niet in het team past. Beginnen met interesse in de ander en een open houding. Beginnen met doen; anders komen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nooit aan de slag. Niet morgen maar nu. Ook mensen die doof zijn. Ieder is uniek en heeft eigen talenten.

Defensie is al heel goed bezig met participanten en is wat ons betreft een voorbeeld voor wat meedoen inhoudt en wat inclusief nou eigenlijk is.

Dus werkgevers van NL: kom op: Gewoon doen!

Het was een fijne en leerzame middag geweest bij defensie bijeenkomst. Ik vond het erg leuk om samen met mijn collega Iris het interview-presentatie te geven. Het was een ‘eyeopener’ voor het publiek.

Zie hier een impressie van YouTube fiilmpje van Participatiedag DMO