Ruim vijftien jaar geleden merkte en hoorde ik hoe lastig doven of slechthorenden het hadden op de arbeidsmarkt. Vaak hadden zij hulp nodig van een ervaringsdeskundige of professional, die veel met dove mensen merkt. Om die reden ben ik mijn bedrijf Klinktprima gestart.

Interview, ‘elevator pitch’ en meer

Ik begon op mijn website ervaringsverhalen van dove en slechthorende mensen te delen, over hun werk- en sollicitatie-ervaringen. Ook schreef ik zelf veel over mijn eigen ervaringen en ben ik inmiddels in te huren voor begeleiding. Zowel van werkzoekenden als van bedrijven die een dove of slechthorende in dienst willen. Soms geef ik ook presentaties om de bewustwording rondom mensen met een auditieve beperking te vergroten.

Sommige van die werkervaringen blijven me beter bij dan andere. Bijvoorbeeld die keer dat ik bij Ministerie van Defensie werd geïnterviewd over specifieke vaardigheden van dove mensen. En over waarom een doof talent in je team van toegevoegde waarde is. Of de workshop ‘elevator pitch houden’, die ik aan een groep jongeren mocht geven.

Ik deel met jullie graag nog drie andere werkervaringen die me goed zijn bijgebleven.

1 – Emre helpen zijn cv en brief te verbeteren

In samenwerking met Grow2Work heb ik een slechthorende jonge man mogen begeleiden: Emre. Met een beter cv en betere brief zou hij meer indruk kunnen maken op werkgevers. Hij heeft gelukkig snel een baan gevonden bij een rechtbank, waar hij twee jaar met plezier gewerkt heeft.

Zie hier hoe ik Emre heb geholpen, in samenwerking met Project You2work:

 

Helaas moest hij door een reorganisatie opnieuw solliciteren en heeft hij mij opnieuw gevraagd om te helpen. Ik heb samen met hem vacatures bekeken. Hij vond een geschikte vacature bij de Belastingdienst. Dat was vrijwel meteen een succes!. Inmiddels werkt Emre daar alweer een paar jaar.

2 – Hulpvraag van een jobcoach

Ook komt het voor, dat een jobcoach van een re-integratiebedrijf mij weet te vinden. Een van die jobcoaches vroeg me om hem te helpen met zijn dove klant, vooral met communicatie en informatie over dove mensen.

Tijdens een kennismakingsgesprek bleek dat het hen ontbrak aan goede informatie over het doelgroepenregister van UWV, een landelijk register met gegevens van mensen met een arbeidsbeperking. Ook wisten die niet dat er gespecialiseerde re-integratiebedrijven zijn voor doven mensen.

De jobcoach was onder de indruk hoe zijn dove klant en ik al snel goed met elkaar konden communiceren. De cliënt was heel open over zijn werkervaring en zijn moeizame sollicitaties. Daardoor kon ik de jobcoach beter uitleggen wat de cliënt nodig had.

3 – Angela helpen met solliciteren

Een van de mensen die ik heb mogen begeleiden is Angela, een dove vrouw die ik al langer ondersteun. Zij had weinig ervaring met het schrijven van brieven of een cv. Dat was voor ons allebei een uitdaging.

Ik merkte bijvoorbeeld dat zij het spannend vond om kennis te maken met werkgevers en om mee te lopen bij andere bedrijven waar zij geen enkele ervaring mee heeft. Zij vond het moeilijk om zich open te stellen tijdens het solliciteren. Ook leefde de vraag: hoe gaat dat met communicatie, hebben ze ervaring met dove mensen?

Waar ik mee blij mee ben voor Angela, is dat ze het solliciteren durfde aan te gaan. Zij kreeg meer zelfvertrouwen en inmiddels heeft ze een aantal keer mogen meelopen bij bedrijven. Angela is blij dat zij hierdoor een duidelijker beeld heeft van de baan en de functie, en dat zij werkervaring heeft kunnen opdoen.

Dat heeft geleid tot een proefperiode bij een postbedrijf. Een geweldige doorbaak! Zij heeft geleerd hoe de sollicitatie werkt en dat je niet altijd het geluk hebt om aangenomen te worden. Maar dat je door vol te houden alsnog ergens een plek kunt vinden. Haar zelfvertrouwen is gegroeid en ze heeft een duidelijk beeld gekregen over hoe zij zelf voortaan een fijne baan kan vinden.

Waardevol werk

Ik geniet erg van mijn afwisselende werk. Ik hou van begeleiden, schrijven, presenteren en het geven van trainingen of gastlessen. Ik ontmoet ook steeds nieuwe mensen en bedrijven.

Zelf leer ik ook van mijn ontmoetingen en samenwerking met mensen. Zo kan ik mezelf blijven ontwikkelen en presenteren. Als dat ook nog resulteert in goed resultaat voor mijn cliënten, geeft mij dat enorm veel voldoening en positieve energie.

Deze blog is geplaatst op de website van Digitaal toegankelijk.